Cel mai mare terminal de grâne din portul Odesa, cu o capacitate de păstrare de 200 de mii de tone, a fost preluat de Vaja Jhashi
Externe 1 mai 2024, 20:21 | 376

Cel mai mare terminal de grâne din portul Odesa, cu o capacitate de păstrare de 200 de mii de tone și o capacitate de transbordare de cinci milioane de tone, a fost preluat în gestiune de Grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi. Acest lucru a stârnit numeroase controverse în presa din Ucraina, care face referire la acuzații de atac raider sau conexiuni cu Rusia și cu gigantul rusesc Rosneft. De partea cealaltă, compania controlată de Jhashi transmite că tranzacțiile au fost legale.

Grupul Trans-Oil a anunțat preluarea gestiunii asupra terminalului portuar Olimpex din Odesa, ca urmare a unui contract semnat pe 4 aprilie curent și încheiat cu proprietarii-creditori ai terminalului, Argentum Creek Partners și Innovatus Capital Partners. Trans-Oil notează că a luat în administrare terminalul începând cu 24 aprilie. Se întâmplă după ce proprietarii terminalului, doi milionari ucraineni, ar fi acumulat datorii de peste 100 milioane de dolari față de Argentum Creek Partners și Innovatus Capital Partners. Astfel, Trans-Oil spune că „a încheiat un contract de chirie și gestiune a terminalului Olimpex cu proprietarii-creditori”. Compania lui Vaja Jhashi mai afirmă „în lumina dificultăților financiare și a proceselor judiciare prin care a trecut terminalul în ultimii ani, Trans-Oil se angajează să stabilizeze situația operațională și financiară a Olimpex-ului, muncind împreună cu firmele de investiții, precum și cu managerul independent numit de instanța din Lvov”.

Potrivit portalului de știri ucrainean kp.ua, noul director al terminalului portuar Odessa Olimpex Coupe International a fost numit Andrei Naumenko, care are legături strânse cu omul de afaceri Vaja Jhashi. Aceeași sursă scrie că pe 26 aprilie, Andrei Naumenko, cu sprijinul puternic al unor persoane neidentificate, a ajuns pe teritoriul terminalului în încercarea de a-i bloca activitatea. Naumenko este directorul companiei Grain Invest Ukraine, al cărei beneficiar final este Jhashi. Acest lucru a stârnit numeroase controverse, dar și acuzații de atac raider și conexiuni cu Rusia și cu gigantul rusesc Rosneft în presa din Ucraina.

Potrivit publicației franceze Intelligence Onіne, fondul american de investiții Argentem Creek Partners a oferit un împrumut de risc de 20 de milioane de dolari companiei filipineze Fintech Salmon, co-fondată de oamenii de afaceri ruși Pavel Fedorov și Georgy Chesakov. Acești ruși au ocupat funcții de conducere în grupul sancționat Rosneft și au lucrat în guvernul rus.

Ca urmare a acuzațiilor de atac raider asupra terminalului cerealier din Odesa, Grupul Trans-Oil a venit cu un comentariu oficial în care spune că depune eforturi pentru disiparea a activelor de către foștii proprietari.

Reacția Trans-Oil Group: "Importanța strategică a exportului de cereale din Ucraina pentru asigurarea securității alimentare globale este recunoscută în lumea întreagă. Grupul Trans-Oil a depus și va depune eforturi, contribuind prin capacitățile și know-how-ul său la asigurarea securității alimentare regionale și globale."

Jurnaliștii ucraineni mai scriu că, potrivit unei surse din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei, Vaja Jhashi este suspectat că a lucrat împotriva intereselor naționale ale Ucrainei. Potrivit lor, într-un dosar penal aceasta ar fi suspectat de o serie de crime împotriva Ucrainei în timpul războiului cu Rusia. Jhashi ar fi investigat în temeiul articolului 110/2 din Codul Penal al Ucrainei care se referă la „Finanțarea acțiunilor comise în scopul schimbării violente sau răsturnării ordinii constituționale, schimbarea limitelor teritoriale sau frontierei de stat a Ucrainei”. Vaja Jhashi nu a reacționat deocamdată la aceste informații apărute în presa de la Kiev. Nici de la Trans-Oil nu am obținut un răspuns privind dosarul în care ar fi vizat Jhashi. Fostul deputat Alexandru Slusari spune că după astfel de dezvăluiri se cere o reacție a autorităților de la Chișinău.

ALEXANDRU SLUSARI, fost deputat: "Dacă toată această informație este adevărată, înseamnă că serviciile speciale ar trebui să informeze societatea despre riscurile și pericolul că o astfel de persoană controlează mai multe domenii strategice din Republica Moldova. Dacă nu este adevărat, atunci, la fel ar trebui să informeze societatea. Noi avem o reacție anemică. La mine apare întrebarea ce facem noi în Republica Moldova? Pentru că el nu este un cetățean simplu. El controlează 90% din procesarea uleiului vegetal și controlează 2/3 din infrastructura portuară."

Cetăţean american, georgian, rus şi moldovean, milionarul Vaja Jhashi este considerat un apropiat al fostului şef PD, Vladimir Plahotniuc. În ultimii ani, Jurnal TV și alte instituții de presă au realizat zeci de subiecte despre Vaja Jhashi, inclusiv despre afacerile lui, despre prietenia cu Plahotniuc, pe care a recunoscut-o, sau despre plecarea sa în Emiratele Arabe Unite în cadrul delegației oficiale a Republicii Moldova, condusă de fostul premier, Pavel Filip. Tot Vaja Jhashi a fost implicat într-un scandal legat de preluarea unor terenuri agricole în România.

Opinia ta contează. Comentează!