Zeci de mii de oameni au mărșăluit joi seară în Georgia împotriva controversatului proiect de lege privind „influența străină”
Externe 3 mai 2024, 17:49 | 285

Câteva zeci de mii de oameni au mărșăluit joi seară în Georgia împotriva controversatului proiect de lege privind „influența străină”. Cea de-a treia și ultima lectură este așteptată la sfârșitul acestei luni. În fața Parlamentului Georgiei au izbucnit tensiuni între manifestanți și poliție, scrie France Info.

Spre deosebire de zilele precedente, manifestanţii s-au adunat în două locuri diferite: în faţa Parlamentului, locul tradiţional pentru manifestaţii, şi în Piaţa Eroilor, unde se înalţă un monument în memoria soldaţilor georgieni morţi în luptă. Manifestanţii au blocat drumul ce duce spre această piaţă şi poliţia a arestat mai mulţi dintre ei, făcând uz de gaze lacrimogene, la fel ca miercuri seara. Protestatarii au scandat şi au afişat pancarte cu feţele deputaţilor din partidul puterii „Visul georgian”, calificaţi drept „trădători”.

MAMUKA HAZARADZE, președintele partidului „Lelo pentru Georgia”: "Rusificarea Georgiei este în derulare. Ei încearcă să stabilească o dictatură rusă în Georgia. Din păcate, deputații georgieni participă la acest proces, promovând politicile Rusiei."

Detractorii proiectului de lege, criticat de Uniunea Europeană şi Statele Unite, consideră că documentul va afecta ambiţiile acestei foste republici sovietice de a adera la Uniunea Europeană. Dacă această lege va fi adoptată, ea va cere ca orice ONG sau organizaţie mediatică ce primeşte peste 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut joi „retragerea” proiectului le lege. „Le cer autorităţilor georgiene să înceapă un dialog, în special cu societatea civilă şi cu media”, a afirmat Volker Turk într-un comunicat.

În replică, guvernul de la Tbilisi asigură că această măsură este menită să oblige organizaţiile să dea dovadă de mai multă „transparenţă” asupra finanţărilor lor, scrie AF

Opinia ta contează. Comentează!