Gazprom a anunțat pierderi de 6,9 miliarde de dolari în anul trecut, pe fondul scăderii comerțului cu gaze naturale în Europa
Social 3 mai 2024, 19:44 | 257

Gazprom a anunțat pierderi de 6,9 miliarde de dolari în anul trecut, pe fondul scăderii comerțului cu gaze naturale în Europa, cândva principala sa piață de vânzare, scrie Reuters. Este prima pierdere anuală a gigantului rus de la sfârșitul anilor 1990, începutul anilor 2000.

Indicatorii evidențiază declinul dramatic al Gazprom-ului, care de la prăbușirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, inclusiv cu Ucraina și Republica Moldova. Este prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârșitul anilor 1990, începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al lui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piața sa primară de export, au scăzut din cauza consecințelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deține monopolul gazelor din străinătate, a fost una dintre cele mai impactate de sancțiunile occidentale, scrie Reuters.

Anul trecut, exporturile sale s-au ridicat la doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai mic din 1985. Față de 2022 (100 miliarde de metri cubi, care a devenit deja cel mai rău an pentru companie din întreaga sa istorie), volumul de gaz pompat în străinătate a scăzut cu încă o treime. Și în comparație cu nivelurile de dinainte de război, 185 de miliarde de metri cubi în 2021, exporturile Gazprom s-au prăbușit de trei ori, scrie The Moscow Time.

Livrările către Europa au scăzut la 28 de miliarde de metri cubi, în anul trecut, sau cu 55%, nivelul din a doua jumătate a anilor 1970. Dar producția Gazprom s-a ridicat la doar 404 miliarde de metri cubi și s-a dovedit a fi cea minimă în cei 34 de ani de existență a companiei. Față de 1990, când Ministerul Industriei Gazelor din URSS a fost transformat într-o corporație de stat a gazelor, Gazprom a pierdut o treime din producție, adică aproape 200 de miliarde de metri cubi.

Opinia ta contează. Comentează!