Noi exerciții militare în Transnistria
Politic 24 aprilie 2024, 20:15 | 699

Structurile militare dislocate ilegal în stânga Nistrului au efectuat ieri noi antrenamente necoordonate. Potrivit Forțelor mixte de menținere a păcii din regiune, este vorba de o „imitare a respingerii atacurilor asupra posturilor din zona de securitate”. Autoritățile de la Chișinău consideră că aceste aplicații au o singură misiune - de a crea panică pe malul drept al Nistrului.

OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru Reintegrare: "Este o situație regretabilă, care seamănă din nou panică, neliniște, mai ales că au fost auzite împușcături și pe malul drept, în unele localități. Pe canalele diplomatice am transmis și autorităților ruse și celor din Comisia Unificată de Control că astfel de acțiuni în niciun caz nu contribuie la consolidarea încrederii în regiunea transnistreană și în zona de securitate."

„Este o acțiune cu menire propagandistică”, a mai declarat vicepremierul pentru Reintegrare.

OLEG SEREBREAN, vicepremierul pentru Reintegrare: "Gestul neliniștește, acțiunile neliniștesc, dar nici să exagerăm dimensiunea acestora. Semănăm în cazul noi mai multă panică decât ei. Adică, facem exact ceea pe ce contează ei."

Recent, în cadrul Comisiei Unificate de Control, Tiraspolul a propus înființarea unui post suplimentar „de menținere a păcii” pe partea dreaptă a râului Nistru, lângă Hidrocentrala Dubăsari. Cererea ar fi venit de la administrația centralei, care ar fi îngrijorată de situația tensionată din regiune. Solicitat să comenteze demersul Tiraspolului, Oleg Serebrian a declarat că acesta este inadmisibil.

OLEG SEREBREAN, vicepremierul pentru Reintegrare: "Este o solicitare obraznică, inadmisibilă și așa ceva nu se va întâmpla, cu certitudine. Nu am înțeles rostul ei, iar argumentele celor de la Tiraspol și a partenerilor lor sunt absolut nesusținute. S-a respins din start această solicitare."

În prezent, în Zona de securitate sunt 15 posturi permanente, cu 1375 de militari delegați din partea Federației Ruse, a Republicii Moldova și a regimul separatist. Funcțiile de conducere le au ofițerii ruși, care controlează de fapt toată componenta militară a zonei.

Opinia ta contează. Comentează!