Guțul, pe banca acuzaților
Justiţie 30 aprilie 2024, 20:08 | 1393

Prima ședință de judecată în dosarul Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării formațiunii politice de către un grup criminal organizat, a fost întreruptă. Are detalii Călin Jucovschi.

Prima ședință de judecată în care figurează bașcanul Evghenia Guțul, dar și o secretară din cadrul Oficiului central al fostului Partid Șor, a fost amânată pentru luna iunie, după ce s-a constatat că secretata formațiuni politice a venit la proces fără a fi însoțită de avocat. În același timp, apărarea Evgheniei Guțul a cerut traducerea învinuirii în limba rusă. Astfel, instanța a oferit timp ca până pe data de 20 mai părțile din dosar să prezente lista probelor și cererile, care consideră că urmează a fi examinate în ședința preliminară. Ședința de judecată va continua pe data de 3 iunie, începând cu ora 11.30. O manifestație în fața Judecătoriei au desfășurat astăzi simpatizanții celei vizate în dosar.

Evghenia Guțul este învinuită că în perioada 2019 – 2022, când activa în calitate de secretară în cadrul Departamentului monitorizare, planificare și control al Partidului Șor, scos acum în afara legii, a fost implicată activ în activități de introducere sistematică în Republica Moldova a mijloacelor financiare necontabilizate, provenite de la un grup criminal organizat. Banii veneau preponderent din Federația Rusă, prin intermediul curselor aeriene și terestre, spun procurorii. Sumele erau ulterior integrate în activitatea partidului. Aceasta a refuzat să ofere o reacție asupra faptelor în car este învinuită.

EUGENIA GUȚUL, bașcan ales al autonomiei găgăuze: "Eu v-am răspuns. După ședința de judecată voi răspunde în limba rusă. Mulțumesc!"

Avocatul acesteia, Vadim Banaru, a calificat dosarul drept unul politic.

VADIM BANARU, avocat: "Este evident un dosar politic. Dumneavoastră ați fost martor că președintele Parlamentului după hotărârile Curții Constituționale spune că ei vor fac așa cum vor dori. Ieri, președintele Parlamentului declară deja persoane vinovate fără o sentință judecătorească. Evident că este un dosar politic și nu este primul însă sperăm că sunt magistrați onești care se vor ghida de buchea legii și vom demonstra nevinovăția doamnei Guțul."

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu a fost de găsit pentru o reacție.

În același dosar, figurează și secretara Oficiului central al fostului Partid Șor. Procurorii spun că aceasta a acceptat bani în sumă totală de 9 milioane 746 de mii 825 de lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de formațiunea politică și achitarea salariilor, în plicuri, membrilor oficiilor teritoriale. Învinuiții nu au recunoscut faptele imputate.

Pentru infracțiunea săvârșită, Evghenia Guțul și secretara organizației teritoriale din Chișinău a fostului Partid Șor riscă amendă de peste 92 de mii de lei sau închisoare de până la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activități pe un termen de la doi la cinci ani.

Opinia ta contează. Comentează!