Liviu Dragnea, condamnat
Externe 22 iunie 2018, 15:41 | 3782

În pline proteste antiguvernamentale, în care zeci de mii de români îi cer demisia, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Este vorba despre dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, supranumit „Bombonica”. Totodată, acestuia i-au fost interzise și unele drepturi. Deciziile nu sunt definitive și pot fi contestate.

Potrivit procurorilor DNA, pe vremea când Dragnea era preşedinte al Consiliului judeţean Teleorman ar fi intervenit pentru angajarea la Protecţia Socială a două membre PSD, care nu au trecut nicio zi pe la acel serviciu, însă au fost plătite cu bani din buget. Procurorii DNA l-au acuzat pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Liderul PSD a respins toate acuzațiile și a pledat nevinovat. Ieri, judecătorii Instanței Supreme au decis ca Dragnea să fie achitat pentru acuzația de fals intelectual, dar l-au condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia anulează condamnarea acestuia de doi ani de închisoare cu suspendare din dosarul „Referendumului”. Procesul dosarului angajărilor fictive a durat aproape un an, iar în tot acest timp, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat de mai multe ori pronunțarea deciziei.

În dosar figurează și fosta sa soţie, Bombonica Prodana, care a scăpat doar cu o amendă administrativă în valoare de o mie de lei românești și cu încetarea procesului penal. Alți nouă inculpați în această anchetă au primit pedepse între un an și trei ani de închisoare. Unul dintre martorii în acest proces declara anterior că social-democraţii angajaţi la Protecţia Copilului Teleorman erau protejaţi de Liviu Dragnea.

Deocamdată, nu este clar care va fi pasul făcut de Dragnea în urma pronunțării sentinței. În 2015, când a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul fraudelor de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, Dragnea, care la acel moment era omul numărul doi în partidul social democraților, a renunţat din proprie iniţiativă la funcțiile de vicepremier, ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta şi preşedinte executiv al PSD. Dragnea deține în palmares un șir de dosare penale. El a ajuns să fie anchetat într-un caz de spălare de bani tocmai în Brazilia. Precizăm că, în 2017, Liviu Dragnea fost pus sub urmărire penală și într-o altă anchetă a procurorilor anticorupție, în care se confruntă cu mai multe capete de acuzare, între care constituire de grup infracţional organizat și fraude cu fonduri europene, fapte comise pe vremea când conducea Consiliul Judeţean Teleorman. Alături de mai multe persoane, el ar fi prejudiciat bugetului României cu aproximativ 27 de milioane de euro.

Opinia ta contează. Comentează!