Scheme de contrabandă cu ţigări
Politic 11 iulie 2019, 20:23 | 3947

Contrabanda cu tigari a fost mereu o sursa de venit rapid pentru politicienii care controlau Vama, Ministerul de Interne, granicerii si alte structuri. Declaratiile au fost facute de catre Vladislav Kulminski, consilierul premierului Maia Sandu. Potrivit sursei, in astfel de scheme au figurat sau continua sa mai aiba un rol deputatul fugar Ilan Sor si ambasadorul Republicii Moldova in Austria si la OSCE, Victor Osipov.

"Contrabanda cu țigări durează de mulți ani și a adus profituri enorme, iar din acești bani au fost plătiți în plicuri şi miniștri, deputați sau alți funcționari publici", scrie Vladislav Kulminski într-o postare pe Facebook.

Vladislav Kulminski spune că în acest sens, autoritățile trebuie să întreprindă câteva acţiuni imediate.

Ambasadorul Republicii Moldova în Austria este în prezent Victor Osipov. În aprilie 2015, fiind vicepremier pentru reintegrare, el lansat iniţiativa de legalizare a magazinelor duty free în stânga Nistrului. Guvernul a aprobat această hotărâre prin asumare de răspundere. Osipov spunea atunci că este un pas în întâmpinarea antreprenorilor din regiunea transnistreană şi dădea asigurări că "mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova". În septembrie 2015, Victor Osipov a cerut anularea deciziei, pe care a elaborat-o. Chiar dacă facilitățile fiscale pentru magazinele duty free de la intrarea în Republica Moldova urmau a fi anulate de la 1 ianuarie 2018, deputaţii majorităţii controlate de PD au exclus această prevedere la votarea în lectura finală a proiectului. Mai mulţi experţi au declarat atunci că magazinele duty free au fost o facilitate oferită lui Ilan Şor, care era proprietarul celei mai mari reţele de magazine de acest fel din Republica Moldova. Victor Osipov este membru PD. În 2014 a fost managerul campaniei electorale a Partidului Democrat pentru alegerile parlamentare din acel an. Osipov scrie că a primit astăzi un mesaj cvasi-oficial, vizând Ambasada din Austria, prin care i s-ar sugera că va fi fi rechemat din funcţie.

Cât despre Ilan Şor, colegii deputaţi ai acestuia nu vor să abordeze subiectul şi nici nu spun unde se află şeful lor de partid.

Luni, ministrul de Interne Andrei Năstase a anunţat că a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor, în care a scris că există dovezi indubitabile privind implicarea lui Eduard Harunjen în mai multe scheme criminale. În doar una dintre acestea, statul ar fi fost prejudiciat cu circa 3 miliarde de lei. Năstase a scris că este vorba de traficul cu țigarete, spălare de bani şi evaziune fiscală, iar destinaţia finală a ţigărilor de contrabandă ar fi piaţa neagră din spaţiul UE. Minisitrul de Interne a mai scris că potrivit informaţiilor furnizate, Harunjen ar fi ştiut despre existenţa unui grup criminal organizat trasnfrontalier, dar activitaţile acestuia ar fi fost protejate de factori de decizie din Procuratura Generală. De partea cealaltă, Eduard Harunjen a declarat că în toate acţiunile sale s-a condus de normele legale. 

Opinia ta contează. Comentează!