Țuțu, cu teren într-un cartier de lux
Politic 25 aprilie 2018, 19:55 | 21562

Constantin Țuțu este prieten și ar urma să fie vecin cu persoane suspectate de contrabandă cu țigări în România. Informația se regăsește într-o investigație realizată de Crime Moldova, în care se arată că în 2017, Țuțu și-a cumpărat teren într-un cartier de lux din perimetrul străzilor Grenoble și Costiujeni, pe teritoriul Primăriei orășelului Codru.

Sursa scrie că în cartierul cu pricina locuiesc Vladimir Mardar, anterior Tătăroi, cunoscut drept ”Vova”, despre care se spune că ar fi capul rețelei de contrabandiști, fratele său, Alexandru Tătăroi, proprietar de restaurant în Chișinău și martor în dosarul în care era învinuit Mardar. Cu cei doi este vecin și Lilian Curmei, care de asemenea se află în vizorul autorităților române, și un oarecare Colea Baciu, care a venit mai târziu în „afacere” și deține împreună cu unul dintre frații Tătăroi o benzinărie pe strada Doina din Chișinău.

Cartierul este înconjurat cu un gard din metal, iar în zonă poți pătrunde pe o singură poartă, teleghidată. Mai mult, teritoriul este păzit de către paramilitarii Agenției de pază ”Bercut”. Afaceriștii au îngrădit și drumul, care potrivit datelor cadastrale, este teren public, și pretind că este proprietatea lor, scrie Crime Moldova.

Constantin Țuțu, Vova Mardar și cu Alexandru Tătăroi sunt consăteni, originari din Băcioi. Ultimul a fost și coleg de clasă cu deputatul PD. Potrivit datelor cadastrale, Țuțu a procurat terenul pentru construcții, cu suprafața de 7 ari, în iulie 2017, de la Vladimir Mardar. Ultimul a înregistrat proprietatea doar cu trei zile înainte de a o vinde lui Constantin Țuțu. În declarația de avere pentru anul 2017, Țuțu a indicat că terenul este ceva mai puțin de 7 ari și că l-a costat aproximativ 50 de mii de lei. Sursa scrie că prețul de piață al unui teren pentru construcții cu suprafața de 6 ari din regiunea respectivă este de aproximativ 300 de mii de lei.

Vladimir Mardar, născut Tătăroi, locuiește într-un imobil imens pe adresa Grenoble 126/2 .Terenul este înregistrat pe numele socrilor lui Vladimir, Vasile și Elena Mardar, și ar fi fost procurat în octombrie 2017. Până a fi înregistrat pe numele socrilor, terenul a fost vândut de 4 ori. Sursele din anturajul lui Vladimir Mardar le-au spus autorilor investigației că acesta folosește diferite scheme, cu persoane interpuse, pentru a-și legalizeze proprietățile.

Tot pe adresa Grenoble 126/2 se înalță o casă de locuit cu suprafața de 110 metri pătrați. Inițial imobilul a aparținut lui Alexandru Tătăroi. Acesta a vândut imobilul de două ori, inclusiv unei femei din Băcioi, ca la 28 iunie 2017 să fie perfectat un contract de vânzare-cumpărare pe numele unei rude de a lui Tătăroi, care locuiește în Bender. Potrivit surselor Crime Moldova, în casa albă locuiește Vova Mardar, în casa de alături, cu acoperiș de culoare roșie, fratele său, Alexandru Tătăroi, iar în casa cu acoperiș verde, Nicolae Baciu. Celelalte două imobile, aflate în construcție, ar aparține lui Mardar.

Vladimir Mardar a ajuns în atenția instituțiilor de drept din România în anul 2008, când a fost arestat șeful vămii de la Albița pentru facilitarea contrabandei cu țigări. Atunci, poliția de frontieră română a reținut patru camioane cu țigări de contrabandă, care veneau din Republica Moldova. Traficul de țigări era dirijat în România de către Vasile Rodideal, iar în Republica Moldova - de către Vladimir Mardar. Ultimul a fost anunțat în urmărire generală de către autoritățile române. Și Ucraina l-a anunțat în urmărire generală pe Mardar, doar că pentru trafic de droguri. Pentru că legislația moldovenească nu permite extrădarea propriilor cetățeni, procurorii moldoveni au preluat de la colegii din România dosarul în care era învinuit Mardar. În 2014, acesta a fost achitat definitiv de către Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii moldoveni au respins mai multe probe aduse de acuzatori și au decis că infracțiunea nu a fost comisă de Mardar. Printre martorii apărării a figurat Constantin Țuțu și Alexandru Tătăroi. Prietenia dintre Țuțu și Mardar poate fi văzută și într-o fotografie postată pe rețelele de socializare, în care ultimul asistă la decorarea deputatului PD cu ordinul „Meritul bisericesc”.

În apărarea cartierului a venit și Elena Mardar, soacra lui Vladimir, care i-a acuzat pe jurnaliști că i-ar fi pătruns în grădină. Poliția a inițiat o anchetă și urmează să stabilească dacă jurnaliștii au pătruns ilegal pe teritoriul care se pretinde a fi privat. Contactat pentru o reacție, deputatul PD Constantin Țuțu a închis imediat ce reporterul Jurnal TV s-a prezentat.

Opinia ta contează. Comentează!