Achizițiile publice, în vizorul ONG-urilor
Politic 4 decembrie 2018, 21:29 | 1776

Nouă organizații neguvernamentale au emis o declarație în care condamnă modalitatea de adoptare de către Parlament a proiectului de modificare a legii privind achizițiile publice. Documentul, votat recent, mărește semnificativ pragurile pentru procedurile de achiziții publice, fapt ce îi alarmează pe semnatari. "Se creează premise pentru majorarea considerabilă a volumului banilor publici utilizați netransparent și ineficient", subliniază aceștia. Cei responsabili nu au răspuns la telefon pentru o reacție.

Proiectul a fost elaborat de către deputata PD Elena Bacalu, înregistrat în Parlament pe 26 noiembrie și votat rapid și fără întrebări în două lecturi la ședința din 30 noiembrie, ultima în care au putut fi adoptate legi.

Semnatarii declarației sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Presei Independente, Centrul pentru Resurse Juridice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul pentru Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX, Expert-Grup și IDIS Viitorul. Reprezentanții lor solicită Guvernului, instituție ce urmează să modifice regulamentul cu privire la achiziţiile publice de valoare mică, să nu se limiteze la redactarea pragurilor pentru această procedură, ci să prevadă condiții care să asigure un minim de transparență, prin publicarea unei invitații de participare și desfășurarea procedurii integral prin sistemul MTender. Am telefonat-o pe Elena Bacalu, deputata PD care a întocmit proiectul de lege, pentru o reacție, însă ea nu ne-a răspuns la telefon. Nici Stela Nistor, consiliera principală de stat a premierului, nu a răspuns la apelurile noastre.

Opinia ta contează. Comentează!