Perioada rece a anului este o adevărată provocare pentru persoanele fără adăpost
Social 13 ianuarie 2021, 19:54 | 983

Frigul îi face să caute un loc mai cald. Numărul celor care ajung în aceste zile la Centrul de găzduire pentru persoanele fără adăpost s-a dublat. Potrivit directorului interimar al instituției, peste 60 de persoane primesc acum asistența necesară. Administrația centrului a luat măsuri speciale atât pentru protecția beneficiarilor, cât și a personalului. Odată ce au pășit pragul centrului, persoanele nou venite sunt plasate într-un izolator pentru 14 zile.

Perioada rece a anului este o adevărată pedeapsă pentru oamenii străzii. Pentru a supraviețui, mulți dintre aceștia apelează la Centrul de găzduire de pe strada Haltei din Chișinău. Capacitatea instituției a ajuns acum la 134 de paturi, cu sprijinul Primăriei și al Ministerul Apărării. Cei care caută adăpost, se bucură și de alte bunuri, ne-a declarat directorul interimar al centrului, Veaceslav Macovei.

VEACESLAV MACOVEI, director interimaral Centrului de găzduire: "Fiecare beneficiar vine aici fără haine de sezon, iar aici primesc tot suportul necesar. Primesc lenjerie de pat, lenjerie de corp, săpun pentru baie, ajutor medical, suport juridic, asistență socială și restabilirea drepturilor sociale. Primesc tot ce ar trebui să aibă un cetățean al Republicii Moldova."

Pentru a nu-i expune pe ceilalți beneficiari riscului de infectare cu COVID-19, nou veniții sunt plasați într-un izolator, pe o durată de 14 zile.

VEACESLAV MACOVEI, director interimaral Centrului de găzduire: "Persoanele care le duc mâncare în izolator sunt echipate corespunzător, le lasă mâncare, ei o primesc, iar după ce au mâncat vasele sunt dezinfectate. Sunt monitorizați zi de zi, iar dacă se simt bine după 14 zile persoanele sunt eliberate din izolator."

Unul dintre beneficiari, cu probleme de sănătate, zice că a găsit la centrul de pe strada Haltei asistența medicală, de care avea nevoie.

SERGHEI NIGMATOV, beneficiar: "Când am venit aici nu puteam să merg. Le mulțumesc medicilor noștri că m-au pus pe picioare și pot merge, cu baston. Important ca sunt bine. Aici avem posibilitate să facem zilnic baie, să mâncam. Avem haine și avem mereu parte de ajutor."

Iar Tatiana a venit aici după ce a rămas fără acoperiș de asupra capului.

TATIANA DONȚOVA, beneficiar: "Nenorocirile ne-au adus aici, pe toți. Avem un director foarte bun. Nu ne supără nimeni și suntem tratați bine. Avem apă caldă, facem baie foarte des. Cu noi se comportă omenește. Le răspundem cu aceeași monedă."

Beneficiarii pot sta la Centru timp de un an. Ei pot fi vizitați cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19. De la începutul pandemiei, în cadrul centrului au fost testate pozitiv cu coronavirus opt persoane.

Opinia ta contează. Comentează!