Ciocan, audiat în dosarul Manole
Justiţie 3 octombrie 2018, 15:31 | 2199

Continuă cercetarea judecătorească în procesul ce vizează decizia din 2016 a fostei judecătoare Domnica Manole privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum de modificare a Constituției. A fost audiat martorul acuzării - Iurie Ciocan, care în acea perioadă deținea funcția de președinte al CEC. Manole și apărarea sa consideră că nu există nicio probă care să o incrimineze pe fosta magistrată. În același timp, Iurie Ciocan a refuzat să facă declarații pentru Jurnal TV.

La proces au venit să asiste reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, deputați din opoziția parlamentară, dar și oameni de rând, care o susțin pe fosta judecătoare. Inițial, procurorul a oferit explicații apărării cu privire la învinuirea adusă Domnicăi Manole, așa cum a fost solicitat la ședința precedentă.

A urmat audierea martorului acuzării - Iurie Ciocan, cel care în 2016, în calitatea sa de președinte al Comisiei Electorale Centrale, a depus o plângere la Procuratura Generală, în care a cerut să fie verificată legalitatea acțiunilor Domnicăi Manole. Ciocan a refuzat să facă declarații pentru presă.

Acuzațiile Domnicăi Manole nu fost comentate, dar au fost respinse anterior de către președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Data următoarei ședințe urmează să fie stabilită.

Domnicăi Manole i-a fost deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.

Opinia ta contează. Comentează!