Weber, ales candidat la congresul PPE
Externe 8 noiembrie 2018, 19:25 | 672

Manfred Weber este candidatul Partidului Popular European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Politicianul a fost ales astăzi în cadrul Congresului PPE de la Helsinki. Tot acolo, a fosta adoptată o rezoluție dură referitoare la situația politică din Republica Moldova, la propunerea Partidului Național Liberal din România. Membrii PPE se declară profund îngrijorați, printre altele, de concentrarea crescândă a puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane.

Pentru funcția de președinte al Comisiei Europene din partea Partidului Popular European au candidat două persoane: liderul grupului PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber și finlandezul Alex Stubb, fost ministru de externe, de finanțe și premier. Cele mai multe voturi le-a acumulat Manfred Weber.

În cadrul congresului au rostit discursuri mai multe nume marcante din politica Uniunii Europene, care fac parte din PPE.

La eveniment au fost văzuți mai mulți șefi de stat și de guvern, dar și comisarul Johannes Hahn. În cadrul congresului, Partidul Popular European a adoptat o rezoluție dură referitoare la situația politică din Republica Moldova. Președintele Platformei Demnitate și Adevăr a publicat pe Facebook textul integral al rezoluției. În momentul votării acestui document, Andrei Năstase a intrat în transmisiune live pe Facebook.

În rezoluție se face apel la autoritățile moldovenești.

- Să renunțe la practicile antidemocratice de politizare a sistemului justiției. - Să garanteze pluralismul politic. - Să garanteze integritatea procesului electoral prin abținerea de la utilizarea resurselor administrative și de la folosirea ilegală a instituțiilor statului împotriva oponenților politici, în timpul și după campania electorală., - Să asigure dreptul la alegeri libere și corecte permițând cetățenilor din Republica Moldova, care trăiesc în afara țării, participarea liberă și nerestricționată la următoarele alegeri parlamentare. - Să demonstreze angajament față de respectarea statului de drept prin investigarea „furtului miliardului”, pentru ca toți cei vinovați să fie aduși în fața justiției.

Congresul Partidului Popular European a durat două zile și s-a desfășurat la Helsinki, Finlanda. Partidul Popular European este cel mai mare şi cel mai influent partid de centru-dreapta la nivel european și este condus de Joseph Daul.

Opinia ta contează. Comentează!