430 de mii de euro din miliard, pe vilă
Social 16 octombrie 2018, 09:09 | 1014

În 2014, anul în care s-a produs jaful bancar, Ilan Șor s-a odihnit cu familia și amicii săi pe Coasta de Azur din banii furați de la Banca de Economii. Numai pentru închirierea unei vile, Șor a achitat 430 de mii de euro. Alte 230 de mii de euro au fost cheltuite pentru închirierea unui iaht și a unei mașini de lux. Toate probele sunt prezentate într-o investigație realizată în cadrul campaniei „Unde-i miliardul?”, difuzată la emisiunea „Jurnalul săptămânii” a postului nostru de televiziune.

Investigația arată că în vara lui 2014 Ilan Șor a scos din Banca de Economii bani în formă de credite, pe care ulterior i-a convertit și transferat de la o firmă la alta, ca într-un final să achite sute de mii de euro pentru o vilă luxoasă de pe Riviera franceză. Imagini din vacanța familiei Șor a postat soția acestuia, Sara, care cântă cu pseudonimul scenic Jasmin. Fotografii și video din aceeași casă de vacanță ultra luxoasă au publicat pe internet VIP-uri din Rusia, amici de-ai familiei Șor - creatorul de modă Valentin Iudașkin împreună cu familia lui, soția fostului consilier prezidențial Vladimir Kojin și soția omului de afaceri Alexandr Dostman, binecunoscut în lumea show-bizului rusesc. Proprietatea imobiliară de pe Coasta de Azur, închiriată de Șor în august 2014, constă dintr-o clădire cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați, amplasată pe litoral. Pe lângă mai multe saloane ticsite cu obiecte de decor de lux, vila are șase dormitoare, toate cu vedere spre mare. Dispune și de două piscine.

Pentru acest lux, Ilan Șor a plătit 430 de mii de euro, echivalentul a opt milioane și jumătate de lei la cursul de schimb actual. Acest lucru este perfect vizibil pe extrasele bancare ale uneia dintre firmele fostului bancher, implicată în „jaful secolului” – nerezidenta Hezburg LLP. Această companie a început să transfere bani pentru vila din Saint Jean Cap Ferrat pe 11 iulie 2014. Prima plată – 85 de mii de euro. Peste patru zile, încă 80 de mii. Alte 100 de mii - pe 21 iulie și încă 80 de mii - pe 25 iulie. Plus 50 de mii de euro pe 29 iulie, iar pe 1 august 2014, când a mai fost făcut un transfer de 35 de mii de euro pentru închirierea aceleiași vile, suma totală s-a ridicat la 430 de mii de euro. Luxoasa casă de vacanță din Franța, în care s-a odihnit Ilan Șor, familia sa și amicii, a fost plătită cu bani proveniți din creditele care, în noiembrie 2014, au provocat falimentarea băncii statului și a celorlalte două instituții financiare controlate pe atunci de actualul primar de Orhei.

Dar asta nu e tot. Din fotografiile publicate pe internet rezultă că familia s-a plimbat cu iahtul, a sărbătorit ziua de naștere a fiului soției lui Șor (dintr-o altă căsătorie) într-un hotel de lux din Saint Jean Cap Ferrat și a petrecut timp, inclusiv, în MonacO, în orașul Monte Carlo, situat la aproximativ 15 kilometri de vila închiriată. În extrasele bancare ale firmei Hezburg, se arată că aproximativ 115 mii de euro, în două tranșe, au fost plătite pentru iaht. 31 de mii de euro - pentru închirierea unor mașini de lux. Încă 52 de mii au fost transferate pentru închirierea unei alte vile, pe Coasta de Azur, iar peste 31 de mii au fost plătite unei agenții de turism din Paris. Astfel, la costul vacanței din august 2014, pe lângă cele 430 de mii de euro pentru închirierea vilei, se adaugă încă aproximativ 230 de mii de euro, cheltuite prin intermediul firmei Hezburg LLP.

În total, 660 de mii de euro, cât însumează plățile enumerate până acum, făcute prin intermediul firmei Hezburg, înseamnă echivalentul a aproape 13 milioane de lei. Singura afacere declarată de Ilan Șor pe parcursul anilor este o firmă moldovenească, a cărei valoare de cumpărare nu urcă nici la 200 de mii de lei, potrivit declarațiilor de avere depuse de primarul de Orhei. Întreaga afacere declarată de Șor, care pretinde că este un businessman de succes, valorează de 64 de ori mai puțin decât cheltuielile pentru acea vacanță din august 2014.

După zile bune de căutări, am reușit să îl întâlnim pe Ilan Șor, pentru a-i solicita reacția. Ca de obicei, acesta a trecut fulger pe lângă reporterul nostru, iar în loc să răspundă, a bolborosit ceva cu privire la sursele de finanțare ale Jurnal TV.

În următoarele ediții ale „Jurnalului săptămânii”, vom prezenta informații și despre alte vacanțe petrecute de Ilan Șor, familia sa și amicii, pentru care nota de plată le-a fost întinsă moldovenilor. Investigația integrală poate fi găsită pe site-ul jurnaltv.md.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie