Plahotniuc, menționat în rezoluția UE
Politic 13 noiembrie 2018, 22:52 | 3489

Pentru prima dată, numele lui Vladimir Plahotniuc a apărut într-un proiect de rezoluție a Parlamentului European. Documentul se referă la punerea în aplicare a Acordului de Asociere, iar Republica Moldova a primit mai multe recomandări, printre care publicarea raportului Kroll 2, dar și încetarea intimidărilor persoanelor care critică guvernarea și pe șeful PD.

Vladimir Plahotniuc a fost menționat în partea privind intimidările la care sunt supuși apărători ai drepturilor omului, judecători independenți precum Domnica Manole și Gheorghe Bălan, jurnaliști și persoane care critică guvernul sau pe șeful Partidului Democrat din Moldova.

Totodată, autorii proiectului au cerut, în mod repetat, ca raportul Kroll 2 să fie făcut public, iar cei vinovați de furtul din sistemul bancar să fie trași la răspundere cât mai repede. În același context, se subliniază că este necesar ca instanțele de judecată să nu mai renunțe la a da curs unor probe solide și să examineze cu promptitudine, în cadrul unor audieri publice, dosarele aflate pe rol sau anchetele în curs, în special cazul lui Ilan Șor.

Nu în ultimul rând, a fost menționată și reducerea spațiului de acțiune pentru societatea civilă din Republica Moldova. Autoritățile au fost îndemnate să stopeze imediat măsurile penale nejustificate sau disproporționate, dintre care unele au fost declanșate de acuzații inventate, și acțiunile de justiție selectivă împotriva opozanților politici, dar și a avocaților acestora și/sau a familiilor lor.

Rezoluția a fost aprobată în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe cu votul a 31 de deputați europeni. Raportul în privința punerii în aplicare a Acordului de Asociere a fost analizat astăzi împreună cu Rezoluția comisiei, iar mâine va avea loc procedura de vot .

Opinia ta contează. Comentează!