Mergeți la vot, este esențial
Social 20 mai 2018, 19:50 | 1420

"Votați, pentru ca să fiți cu conștiința împăcată"!, "Merită să participi la vot, ca să instalezi un primar ales direct, decât să rabzi unul impus de circumstanțe". Acestea sunt îndemnurile mai multor experți politici, al oamenilor de cultură și persoanelor cu autoritate din țară și diasporă, care nu încetează să spună oamenilor că votul lor este esențial.

Editorialistul postului de radio „Europa Liberă”, Vitalie Ciobanu, afirmă că astăzi contează să avem conștiința împăcată - „ lucrul esențial, la care trebuie să ne gândim, dincolo de gusturi, opinii, inerții, scepticisme”. Trebuie să faci ceva, să pui umărul, să te duci să votezi. ”, îndeamnă jurnalistul.

Comentatorul explică de ce trebuie să votăm conștiincios. Directorul Jurnal Trust Media, Val Butnaru, atrage atenția asupra unei prezențe reduse la urne, deși în vorbă, cetățenii se arată conștienți de faptul că votul lor este extrem de important. Maestrul Vasile Iovu i-a îndemnat pe tineri, în mod special, să lase alte ocupații și să meargă la vot.

Tineri din țară și din diasporă, care sunt modele de activism civic, îndeamnă și ei la vot pe cei indeciși.

Importanța votului este subliniată și de către doi analiști politici, - Igor Munteanu și Victor Ciobanu.

Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21. Potrivit legislației, pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o pătrime din alegătorii înscriși în liste. Câștigă alegerile candidatul care obține mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întrunește numărul necesar, se organizează turul doi, peste două săptămâni, unde trec primii doi candidați cu cele mai multe voturi. Dacă alegerile sunt declarate nevalabile sau nule, în doua săptămâni se organizează alegeri repetate, cu aceleași liste electorale și aceeași candidați.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie