Petiție pentru educație fără violență
Social 14 noiembrie 2018, 15:54 | 1281

Peste 2.000 de oameni au semnat până în prezent o petiție online „Pentru o educaţie nonviolentă în grădiniţe”, inițiată de către membrii Asociației Obștești „Părinți solidari”. Asta după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, o mamă a publicat o înregistrare audio, făcută pe ascuns într-o instituție preșcolară din sectorul Buiucani al capitalei, care arăta că micuții ar fi agresați psihic, dar și fizic.

Asociația Obștească „Părinți solidari” a lansat o petiție online, prin care cere instalarea camerelor de supraveghere în toate grădinițele și asigurarea accesului părinților la înregistrările video. Autorii documentului mai solicită ca angajații instituțiilor preșcolare să fie instruiți și evaluați sistematic de psihologi, pentru a-i depista pe cei care comit abuzuri asupra copiilor. De asemenea, reprezentanții organizației nonguvernamentale ar vrea ca educatorii să fie stimulați financiar în funcție de studiile pe care le au, iar managerii grădinițelor să fie sancționați dacă subalternii lor comit acte de violență. În opinia autorilor petiției, aceste acțiuni, dar și altele vor ajuta la schimbarea stării de lucruri în instituțiile preșcolare. Mai mulți părinți sunt de acord cu acestă inițiativă.

Petiția urmează să fie trimisă instituțiilor de resort, printre care Direcția Educație a Primăriei Chișinău și Ministerul Educației. Autorii documentului mai afirmă că, în acest an, trei asociaţii obștești au expediat o scrisoare deschisă prim-ministrului Pavel Filip, cerând ca Guvernul să se implice în combaterea și prevenirea cazurilor de agresiune verbală și fizică din partea dascălilor din școli și grădinițe, dar problema a rămas nerezolvată, spun ei. Amintim că, vinerea trecută, o tânără, a cărei fetiţă frecventează Grădinița nr. 185 din Chișinău, a făcut publică o înregistrare audio, în care se aude cum angajați ai acestei instituţii preşcolare strigă la copii, îi insultă și chiar i-ar lovi. Ulterior, s-a anunțat că o educatoare și o dădacă și-au dat demisia. Ministerul Educației și Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău au inițiat anchete în acest caz.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie