Johannes Hahn face precizări
Politic 16 noiembrie 2018, 20:54 | 1585

În Republica Moldova există o întârziere cronică privind respectarea statului de drept. De mai bine de două luni vedem o involuare în anumite domenii, afirmă comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn. Într-un comentariu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a explicat motivul care i-a făcut pe europarlamentari să sisteze sprijinul financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Johannes Hahn a precizat că oficialii europeni nu caută să susțină vreun guvern sau vreun partid politic nici în Republica Moldova, nici în altă țară. Aceste acțiuni sunt doar în beneficul cetățenilor, afirmă comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere.

...a specificat comisarul european. Johannes Hahn afirmă că situația poate fi schimbată doar după ce vor fi atestate progrese.

Johannes Hahn a reiterat că deciziile Uniunii Europene vizează autoritățile statului, nu cetățenii.

În ziua de 5 iulie curent, Parlamentul European a votat o rezoluție, prin care a condamnat anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. Pe 10 octombrie curent, Parlamentul European a mai adoptat o rezoluție, concluziile căreia sunt că ”orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară europeană pentru Republica Moldova ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și doar în cazul în care acestea se vor desfășura în conformitate cu standardele internaționale”. Mai mult, şi suportul bugetar ar trebui să rămână în așteptare, până când autoritățile de la Chișinău vor înregistra progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice.

Opinia ta contează. Comentează!