Proteste de amploare în Cehia
Externe 5 iunie 2019, 15:30 | 956

Zeci de mii de oameni au ieşit, din nou, pe străzile capitalei Cehiei, Praga, pentru a cere demisia premierului Andrej Babis [Andrei Babiş]. Presa locală scrie că este vorba despre unul dintre cele mai ample proteste organizate în țară în ultimii 30 de ani, după căderea comunismului.

Organizatorii evenimentului au estimat că aproximativ 120 de mii de oameni s-au adunat în centrul orașului Praga, acolo unde au avut loc și marile proteste din timpul Revoluţiei de Catifea din 1989. Manifestanții au cerut demisia controversatului șef al guvernului, Andrej Babis [Andrei Babiş], acuzat de fraudă cu fonduri europene.

Procurorii urmează să decidă dacă îl vor inculpa pe premier în dosarul deschis pe numele acestuia, după ce un audit al Comisiei Europene a scos la iveală un conflict de interese. Mai exact, premierul continuă să-şi controleze afacerile prin intermediul soţiei, deşi a declarat că a renunţat la ele odată cu intrarea în politică. Astfel, mai multe companii conduse din umbră de Andrej Babis au primit subvenții europene considerabile. În aceste condiții, Bruxelles-ul cere înapoi 17,4 milioane de euro, care ar fi fost deturnate de actualul premier. În plus, pregăteşte un al doilea raport referitor la subvenţii de 78 de milioane de euro. Din acest motiv, Cehia ar putea pierde fonduri considerabile acordate de Uniunea Europeană pentru agricultură, industria chimică, alimentaţie, presă şi sănătate prin proiecte lansate în anul 2018. Premierul de la Praga respinge însă acuzațiile. 

Opinia ta contează. Comentează!