Image-Description
În prag de alegeri, PD anunță „marea reformă”; Filip: Nu mereu ghilotina e pentru mătreață; Întâi încerci Head&Shoulders
Politic 24 iulie 2018, 14:20 | 3273

Înghețarea ajutorului financiar din partea UE, dar și apropierea alegerilor parlamentare impune coaliția de guvernarea să se apuce de lucru.

Premierul Pavel Filip a anunțat astăzi, după ședința PD, mai multe măsuri fiscale care vor fi implementate din toamnă și despre care susține că vor permite acumularea în buget a două miliarde de lei.

În cadrul briefingului organizat la sediul PD a participat și deputatul din grupul PPE, Ștefan Creangă, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Acesta a precizat că noile măsuri vor fi promovate până la sfârșitul actualei sesiunei parlamentare, adică până la sfârșitul acestei săptămâni.

Astfel, drept măsură pentru reducerea fenomenului salariilor în plic, se propune reducerea impozitului pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%, reducerea contribuției angajatorului la bugetul asigurării de stat sociale de la 23 la 18% și dublarea scutirii personale la plata impozitului pe venit de la 11280 de lei la 24 de mii de lei.

Cota TVA din domeniul Horeca se reduce de la 20% la 10%. Pentru cei cu venituri de sub 1,1 milioane de lei, impozitul operațional va fi de 4%. Ceilalți vor avea de ales să lucreze în regim general sau special, adică achitând un impozit pe venit de 12% și fiind înregistrați în calitate de plătitori TVA..

Și în domeniilor serviciilor de taxi se anunță schimbări. Angajații din acest domeniu care au un salariu de până la 10 mii de lei vor achita un impozit fix de 500 de lei pe lună. Se măresc și amenzile pentru lipsa licenței în acest domeniu. Pasagerii vor avea dreptul să refuze plata călătoriei, dacă nu primesc bon de casă, iar cheltuielile pentru repararea maşinii devin deductibile.

Totodată, Guvernul urmează să stabilească un termen pentru declararea voluntară a bunurilor tăinuite mai mulți ani. Pentru fondurile bănești, ar putea fi stabilit termenul de până la 10 sau 20 decembrie, iar taxa va fi de 3%.

„E vorba doar de evaziunile fiscale. Vom respecta toate regulile, astfel încât să fim siguri că acești bani nu provin din infracțiuni. De această declarare voluntară nu vor putea beneficia cei care au îndeplinit funcții publice după 2009”, a spus Filip.

În ceea ce privește mediul de afaceri, o serie de infracțiuni vor fi investigate doar de procurori și după constatarea organelor de control, iar altele vor fi eliberate de răspundere penale.

Totodată, va fi clarificat sensul infracțiunii de escrocherie. „Țin foarte mult la această inițiativă. La oamenii de afaceri nu trebuie să meargă cei în cizme și epoleți. Abordarea este alta. Am spus un exemplu care poate nu mă caracterizează nemijlocit. Nu întotdeauna ghilotina este un bun remediu pentru mătreață. Mai întâi trebuie de încercat Head and Shoulders, dar și alte remedii. După aceea, dacă nu te ajută… Exact așa și cu oamenii de afaceri, nu neapărat trebuie de mers pe o cauză penală”, a adăugat Filip.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, afirmă că noile măsuri sunt în proces de discuții cu Fondul Monetar Internațional.

„Reforma va fi promovată până la sfârșitul acestei sesiuni, adică până la sfârșitul acestei săptămâni. Discutăm despre o reformă cu un impact așteptat de mediul de afaceri. Aceasta va avea impact bugetar în jur de două miliarde de lei. Bugetul de stat este capabil să acopere cheltuielile suportate la prima etapă”, a spus Creangă.

Opinia ta contează. Comentează!