Raionul Criuleni are un alt președinte
Politic 21 martie 2019, 20:49 | 2972

Președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, a anunțat astăzi că renunță la funcție. Fără multe explicații, Burlac a declarat că plecarea sa este dictată de motive de ordin personal. În locul lui vine fostul ministru adjunct de Interne Ion Țurcan. Candidatura acestuia a fost acceptată aproape unanim de Consiliul Raional Criuleni.

La alegerile parlamentare din 24 februarie, în circumscripția nr. 21 Criuleni, Veaceslav Burlac a fost învins de către candidatul Blocului ACUM Lilian Carp. La o lună după alegeri, Veaceslav Burlac, un fruntaș local al PD, consideră că este necesară o schimbare în activitatea lui de șef. ”Acesta va fi un beneficiu pentru raion și pentru mine”, a declarat el, subliniind că decizia sa nu este rezultatul unei presiuni.

Acesta ar urma să fie în continuare vicepreședinte al raionului. Veaceslav Burlac a ajuns în atenția publicului după ce postul nostru de televiziune a publicat o înregistrare audio de la o şedinţă a organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat din raionul Criuleni.

Veaceslav Burlac a devenit președinte al raionului Criuleni pe 6 mai 2017, când a luat locul altui membru al PD, Iurie Andriuța. Acesta și-a anunțat demisia după ce a fost reținut de CNA într-un dosar de corupție, pe 26 aprilie, în același an. Potrivit portalului anticorupție.md, noul președinte al raionului Criuleni, Ion Țurcan, a figurat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2004, în legătură cu protejarea unor transporturi cu marfă de la piața „Km 7” din Odesa, care intrau în Republica Moldova prin vamă, fără să fie înregistrate și, respectiv, fără să fie achitate taxele de rigoare. Atunci a fost demarată o anchetă penală, dar nu a mai fost anunțată finalitatea ei. După acest caz, ministrul de atunci, Gheorghe Papuc, l-a somat pe Ion Țurcan să-și prezinte demisia. A revenit în Ministerul de Interne în iulie 2009, fiind promovat la șefia Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”. Presa a vehiculat numele lui Ion Țurcan în legătură cu uciderea omului de afaceri Igor Țurcan, asasinat în 2011. Ar fi fost implicat în mai multe cazuri de contrabandă cu țigări, dar și că ar fi dat mită pentru a obține gradul de general. Recent, un apropiat al familiei Plahotniuc, Ghenadie Sajin, a fost instalat în funcția de președinte al raionului Ialoveni, în locul lui Lilian Carmanu.

Opinia ta contează. Comentează!