Polonia, avertisment pentru Moldova
Politic 6 decembrie 2018, 20:32 | 3293

Varșovia îi cere Chișinăului să nu o atragă în campania electorală de la noi. Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova i-a transmis această solicitare premierului Pavel Filip. La întâlnirea dintre cei doi oficiali, care a avut loc la Guvern, a participat și deputatul PD Igor Vremea, șeful comisiei parlamentare de anchetă în cazul Fundației „Dialog deschis”. Serviciul de presă al executivului nu a scris însă niciun cuvânt despre acest avertisment.

Întâlnirea șefului misiunii diplomatice a Varșoviei la Chișinău cu premierul Pavel Filip a avut loc la inițiativa părții poloneze, scrie portalul Newsmaker.md. Într-o postare pe Twitter, ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk notează că discuția cu Filip s-a axat pe probleme legate de campania electorală din Republica Moldova.

De cealaltă parte, Serviciul de presă al Guvernului relatează cu totul altfel despre această întâlnire.

Niciun cuvânt în comunicatul Guvernului despre avertismentul Ambasadei Poloniei. Totuși, în pozele publicate de executiv se vede că lângă Filip stă deputatul PD Igor Vremea, președintele comisiei de anchetă "pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Dialog deschis” și a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlovska". Potrivit surselor portalului Newsmaker.md, misiunea diplomatică a Poloniei a inițiat întrevederea anume pentru a discuta așa-numitul „caz Kozlovska”, în situația în care autoritățile de la Chişinău menționează frecvent Polonia în acest context. Amintim că, la mijlocul lunii august, presa afiliată Partidului Democrat a anunțat că Ludmila Kozlovska ar fi fost expulzată din Uniunea Europeană la solicitarea Poloniei. Aceleaşi instituţii media făceau trimitere la Guvernul de la Varșovia, care ar fi acuzat-o pe Kozlovska că ar avea legături cu serviciile secrete rusești. Scopul campaniei, după cum s-a văzut ulterior, a fost denigrarea opoziției proeuropene din Republica Moldova, or presa controlată de guvernare a început rapid să scrie despre aşa-zisele legături între Ludmila Kozlovska, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. La începutul lunii octombrie, Parlamentul a constituit o comisie de anchetă, iar peste o lună aceasta a prezentat un raport şi o serie de recomandări către instituțiile statului. Printre acestea - „să examineze calificarea juridică a Fundației „Dialog deschis”, a persoanelor afiliate, în acțiuni care atentează la securitatea națională, prin prisma infracțiunii de trădare de patrie și spionaj”. Mai târziu, și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Andrei Năstase și Maia Sandu ar putea fi excluși din cursa electorală în urma raportului comisiei de anchetă.

Andrei Năstase a mai adăugat că subiectul “Open Dialog” face parte din strategia propagandei mincinoase a regimului, iar imperiul de carton al binomului Plahotniuc-Dodon se năruie, în fiecare zi, ireversibil. Precizăm că, anterior, reprezentanţii PD şi PSRM au negat că ar acţiona concertat.

Opinia ta contează. Comentează!