Scumpirea de ieri, suspendată
Social 13 iunie 2018, 19:45 | 1723

Reprezentanții Guvernului cer, instanța se conformează. După ce Ministerul Economiei a emis ieri un comunicat, prin care a solicitat suspendarea prețurilor plafon pentru carburanți, stabilite tot ieri de ANRE, în aceeași zi, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a și luat o decizie în acest sens și s-a revenit la tarifele de pe 15 mai. Experții în energetică susțin că sesizarea făcută de minister nu va rezolva problema apărută, pentru că ea este în legislație. Iar automobiliștii anunță că vor protesta în continuare, așa cum au făcut-o și aseară. 

După ce Agenția Națională de Reglementare în Energetică a anunțat marți, din nou, despre majorarea prețului benzinei și motorinei pentru următoarele două săptămâni, mai mulți șoferi au ieșit iar în stradă în semn de protest. Conducătorii auto și-au manifestat nemulțumirea față de scumpiri și au pichetat Guvernul.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat susține că problema a fost creată de către deputați, care în 2015 au votat pentru modificarea legislației, iar prin faptul că Ministerul Economiei a contestat ordinul ANRE, chestiunea nu se va rezolva.

Totodată, expertul în energetică spune că prețurile pentru carburanți se stabilesc după o formulă netransparentă, tot din cauza celor care au aprobat metodologia de calcul în 2015.

Sergiu Tofilat a mai reiterat că este inadmisibil ca premierul sau ministrul Economiei să se implice în activitatea ANRE-ului. Amintim că ieri, după ce ANRE a stabilit, tradițional, așa cum o face de doi ani, noile prețuri plafon pentru combustibili, care erau mai mari cu peste 30 de bani per litru și urmau să fie în vigoare timp de două săptămâni, Ministerul Economiei a contestat hotărârea în instanță. Tot ieri, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis suspendarea ordinului respectiv al ANRE. Încheierea instanței este executorie din momentul emiterii, însă poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Astfel, s-a revenit la prețurile plafon stabilite pe 15 mai. Un litru de benzină poate fi vândut cu maximum 19 lei și 15 bani, iar unul de motorină - cu 17 lei și nouă bani. Amintim că administrația ANRE a refuzat să comenteze demersul Ministerului Economiei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie