BNM a primit raportul final Kroll

Banca Națională a Moldovei anunță că a primit, pe 6 martie, raportul final Kroll de investigare a jafului din Banca de Economii, Banca Sociala și Unibank, dar nu spune nimic despre publicarea acestuia.

Potrivit băncii centrale, documentul elaborat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, va fi transmis săptămâna viitoare instituțiilor de anchetă din Republica Moldova.

Acest lucru va fi făcut de către reprezentanții Kroll conform procedurilor agreate cu consorțiul internațional. Amintim că o sinteză a raportului, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM.

În comunicatul de astăzi al băncii centrale se mai spune că reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu anchetatorii din Republica Moldova pentru recuperarea bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern. Documentele făcute publice până acum dezvăluie în special numele lui Ilan Șor. Potrivit Kroll, în „jaful secolului” ar fi implicate peste 70 de companii, care intrau în așa-numitul ”grup Șor”. Controversatul primar de Orhei, condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul privind fraudarea băncilor, dar lăsat liber până la pronunțarea deciziei definitive, a amenințat cu judecata compania Kroll. După publicarea de către BNM a sintezei raportului final, premierul Pavel Filip a declarat că 90 la sută din numele pomenite în raportul Kroll ar fi „oameni absolut oneşti”.

Ulterior, tot el a spus că, de fapt, a comis o greşeală de exprimare. Amintim că reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au cerut de mai multe ori publicarea integrală a raportului final Kroll, inclusiv în cadrul unor manifestații în fața Băncii Naționale sau a Guvernului. Prima parte a documentului a fost făcută publică de către șeful legislativului, Andrian Candu, pe blogul său.

Opinia ta contează. Comentează!