Livadă înroșită de mere
Social 13 octombrie 2018, 14:46 | 19488

Livada sa este doldora de mere, însă nu are unde să le vândă. Un fermier din satul Ciorești, raionul Nisporeni, spune că a bătut la mai multe uși, dar degeaba. Din acest motiv, fructele vor ajunge la fabrica de conserve sau vor fi aruncate. Pe de altă parte, responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susțin că marți urmează să organizeze o întâlnire cu micii producători, la care vor discuta și despre problemele ce țin de exportul recoltei.

Livada lui Ion Josanu din satul Ciorești, raionul Nisporeni, se întinde pe o suprafață de două hectare. Fermierul spune că a așteptat opt ani ca să își vadă pomii doldora de mere.

Fructele sunt de calitate superioară și nu au fost stropite cu substanțe chimice, spune agricultorul.

Pentru ca familia Josanu să își vadă afacerea pusă pe picioare, soția și fiica producătorului agricol au muncit 13 ani în Italia.

Ion Josanu spune că este nevoit să vândă merele unor intermediari, care îi dau doar 70 de bani pentru un kilogram. Ținând cont de cheltuieli, într-un final, fermierul se alege cu doar câteva sute de lei, adică mai cu nimic.

Mai mult, nici intermediari nu prea sunt, afirmă Ion Josanu. Disperat, el a mers pe la toate instituțiile de resort, dar nimeni nu l-a ajutat.

În Republica Moldova, livezile de meri ocupă o suprafață de 58 de mii de hectare, arată datele Ministerului Agriculturii. Recolta este strânsă doar de pe 53 de mii de hectare, restul fiind livadă tânără. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în prezent, țara noastră exportă mere în Belarus, Kazahstan, Rusia, Irak, România, Slovacia și Ucraina. De asemenea, oficialii au anunțat că din 13 octombrie și până la sfârșitul lunii noiembrie, în fiecare zi de sâmbătă, în trei sectoare din capitală vor fi organizate iarmaroace de toamnă, unde vor fi comercializate fructe și legume direct de la producători.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie