Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, este complet scăpată de sub control, afirmă șeful AIEA
Externe 4 august 2022, 16:02 | 718

Centrală nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ”este complet scăpată de sub control”. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a permite experţilor să viziteze rapid centrala, pentru a evita un accident nuclear. ”Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios”, a afirmat el.

RAFAEL GROSSI șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: "Să ajungem acolo (la centrala nucleară - n.n.) este foarte complicat, pentru că e nevoie de înțelegere și cooperare din partea mai multor factori responsabili. În primul rând, vorbim despre Ucraina, care trebuie să fie de acord să mă ajute să-mi duc misiunea. În același timp, Rusia este cea care a ocupat centrala."

Grossi a citat multe încălcări ale siguranţei centralei, adăugând că aceasta se află ”într-un loc, în care războiul activ este în desfăşurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia. ”Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată”, a spus șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, invocând bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită, şi acuzaţiile reciproce ale Ucrainei şi Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie. Există ”o situaţie paradoxală”, în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul său ucrainean continuă să-şi conducă operaţiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricţiuni şi presupuse violenţe, a subliniat Grossi.

RAFAEL GROSSI șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: "Vorbim despre o țară unde este război, iar acesta influențează enorm. Dacă vă uitați pe hartă, Centrala din Zaporojie, dacă nu e chiar în epicentru, oricum e în zona operațiunilor militare active."

Situaţia devine din ce în ce mai periculoasă. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică trebuie să efectueze inspecţii pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat ”şi există o mulţime de material nuclear, care trebuie inspectat”, a subliniat Rafael Grossi.

Opinia ta contează. Comentează!