Image-Description
UE condamnă deschiderea traficului feroviar pe podul care face legătură între Rusia și Crimeea anexată
Externe 24 decembrie 2019, 12:52 | 1666

Uniunea Europeană consideră deschiderea traficului feroviar pe podul care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea drept o nouă încălcare a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei, scrie Evropeiska Pravda, citând un comunicat al Comisiei Europene.

„Federaţia Rusă a terminat construcția secțiunii feroviare a podului Kerci și deschide traficul feroviar spre peninsula Crimeea fără acordul Ucrainei. Acest lucru reprezintă o nouă încălcare de către Rusia a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei”, arată documentul.

„Comunicarea feroviară este încă un pas către integrarea forțată în Rusia a peninsulei anexate ilegal și izolarea Crimeii de Ucraina, stat din care peninsula face parte”, a adăugat Comisia Europeană, atrăgând atenţia că podul Kerci limitează accesul navelor prin strâmtoarea Kerci în porturilor ucrainene de la Marea Azov.

„UE așteaptă ca Rusia să asigure trecerea liberă, fără impedimente, prin strâmtoarea Kerci, în conformitate cu dreptul internațional. În plus, UE își reiterează sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional. UE nu recunoaște și nu va recunoaște anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea”, mai menţionează comunicatul remis de Comisia Europeană, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a deschis, luni, traficul feroviar pe podul Kerci, care leagă Rusia de peninsula ocupată Crimeea.

Opinia ta contează. Comentează!