Prima săptămână a lunii august este considerată Săptămâna Mondială a Alăptării
Social 5 august 2022, 16:16 | 644

În prima săptămână a lunii august marcăm, în rând cu toată lumea, Săptămâna mondială a Alăptării. În acest an, evenimentele se desfășoară cu genericul „Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!”. La Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi” a fost organizat și un seminar instructiv privind importanța alimentației naturale.

DORINA ROTARU, neonatolog-reanimatolog, Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”: "Promovarea alăptării și alimentației naturale noi o începem de la gravide, pentru că așa este normal. De cele mai dese ori, mamele nu sunt informate referitor la momentele pe care trebuie să fie legate de alăptarea precoce ca să menții o alăptare de lungă durată."

LILIA SAVTIUC, neonatolog, Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”: "Scopul nostru este să promovăm alăptarea la sân. În sala de naștere deja mămicile vin cu careva dureri, poate cu careva gânduri. Noi încercăm din timp să le pregătim pentru alimentație naturală, pentru ca ele când vin în maternitate să fie pregătite pentru ceea ce le așteaptă. Lumea crede că alimentația e o etapă ușoară, dar uneori este necesară multă răbdare, multă putere."

Săptămâna mondială a alăptării 2022 se concentrează pe consolidarea capacităţii factorilor care trebuie să protejeze, să promoveze şi să sprijine alăptarea la diferite niveluri ale societăţii. Astfel, guvernele, sistemele de sănătate şi comunităţile vor fi informate, educate şi încurajate să creeze medii favorabile alăptării. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare, până la doi ani. Conform experților de la OMS, peste 820 de mii de vieți ar putea fi salvate anual, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră, după naștere, și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie