Misiune de salvare cu final reușit
Externe 11 iulie 2018, 16:00 | 1366

Cei 12 copii și antrenorul lor, scoși în viață ieri, după mai bine de două săptămâni de captivitate într-o peșteră inundată din Thailanda, au ajuns la spital. Cea mai dramatică misiune de salvare, urmărită de o lume întreagă, s-a încheiat cu succes. Medicii dau asigurări că starea mentală, dar și fizică a pacienților este una bună.

Calvarul din Thailanda a început pe 23 iunie, când cei 12 băieți cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, au rămas captivi în galeria subterană care s-a inundat în urma ploilor torenţiale, iar cale de întoarcere nu mai era. Au intrat acolo conduși de antrenorul lor de fotbal, în vârstă de 25 de ani, pentru un ritual de inițiere, în cadrul căruia copii și-au scris numele pe peretele peșterii. Au fost descoperiți câteva zile mai târziu de către doi scafandri britanici, care au alertat autoritățile. Acestea din urmă au demarat o amplă misiune de salvare, demnă de filmele de la Hollywood. În cadrul operațiunii meticulos planificate, timp de trei zile, o echipă formată din 19 mai buni scafandri au reușit să-i scoată la suprafață rând pe rând pe cei 12 copii printr-un traseu subteran, lung de patru kilometri, în care unele porţiuni erau surpate şi umplute cu apă. Ultimul salvat din peşteră a fost antrenorul echipei.

Toți copiii se află acum în spital. Starea lor mentală, dar și fizică este una bună, spun medicii, care precizează că sunt însă slăbiți. Totuși, adolescenții sunt plasați în carantină din cauza unor eventuale infecții contactate în timpul petrecut în peșteră.

Operațiunea de salvare din peșteră s-ar fi putut încheia tragic, au dezvăluit scafandrii. Și asta pentru că pompele care scoteau apa din peșteră, pentru a permite ieșirea mai ușoară a copiilor, au cedat în ultimul moment. S-a întâmplat în timp ce salvatorii își strângeau echipamentele, iar nivelul apei din galeria a crescut rapid.

Opinia ta contează. Comentează!