Rusia, condamnată la CEDO
Externe 17 iulie 2018, 19:41 | 870

Rusia a fost condamnată la CEDO și în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că Moscova nu a efectuat o anchetă corespunzătoare pentru a afla cine a stat în spatele crimei comise în 2006. Prin urmare, statul rus trebuie să-i achite 20 de mii de euro familiei jurnalistei, drept despăgubire pentru prejudiciile morale.

CEDO a precizat că deși autoritățile ruse au condamnat mai mulți indivizi care au pus în aplicare omorul jurnalistei Anna Politkovskaia, comanditarul crimei nu a fost identificat și că s-au concentrat asupra unui singur posibil suspect, un om de afaceri rus, decedat între timp. Conform deciziei, Moscova ar fi trebuit să caute orice legături între crimă şi activitatea victimei, precizând că anchetatorii ar fi trebuit să investigheze acuzaţiile familiei Annei Politkovskaia. Rudele afirmă că cei, care au comandat crima sunt oficiali din cadrul serviciului secret al Rusiei sau din cadrul administraţiei autonome cecene.

Prin urmare, CEDO a stabilit că mama, sora şi cei trei copii ai jurnalistei, care au făcut plângerea, trebuie să primească daune în valoare de 20 de mii de euro de la statul rus.

Politkovskaia a fost ucisă la Moscova pe 7 octombrie 2006, la intrarea în blocul în care locuia. În momentul omorului său, Anna Politkovskaia, un critic vehement al președintelui Vladimir Putin, scria despre încălcarea drepturilor omului în Cecenia. 

Opinia ta contează. Comentează!