Image-Description
„Panglicarilor ce sunteți!”; Discursul nerostit al Ambasadorului Iurie Reniță la Adunarea Generală din 26 august, în PMAN
Politic 29 august 2018, 08:59 | 2807

„Dragi cetățeni, mi-ar plăcea să vorbesc în termeni diplomatici cu care m-am obișnuit în activitatea mea anterioară, dar n-am să apelez la acest vocabular, deoarece situația și realitățile noastre curente nicidecum nu pot fi prezentate sau transmise prin acest lexic. Diplomația și limbajul diplomatic nu mai au nicio valoare pentru actualul regim politic de la Chișinău, aceștia devenind simple anexe de rutină sau cuvinte de batjocură pentru partidul cu cei trei trandafiri de pe strada Armenească”, se arată în discursul nerostit al ambasadorului Iurie Reniță în cadrul Adunării Generale a Cetățenilor din Piața Marii Adunări Naționale din 26 august.

„De aceea voi apela la un vocabular firesc, pe potriva a ceea ce avem in realitate sub aspect social, economic, dar mai ales politic. Deoarece ne aflam chiar in ajunul Zilei Independentei in aceeasi Piata in care pe 27 august 1991 a fost proclamata Declaratia de Independenta, cred ca ar trebui sa ne aducem aminte de cei care au votat Actul de Independenta fata de imperiul sovietic. La sigur ca printre participantii la mitingul de astazi sunt, ca si mine, multi dintre cei care au fost la Marea Adunare Nationala unde a fost proclamata Independenta noastra, cei care au semnat si au votat in Parlament Declaratia de Independenta, cei care in 1988-1990 au stat sub tancurile sovietice ca sa nu mai defileze pe Piata Noastra Nationala. Cu mare regret trebuie sa constatam ca idealurile noastre nationale, exprimate in Declaratia de Independenta, au fost compromise si deturnate de catre regimurile politice aflate la putere pe parcursul celor 27 de ani. As dori, de asemenea, sa fac o remarca chiar de la bun inceput: nu reprezint aici, in Piata, nicium partid politic, nu am fost niciodata in viata mea membru al vreunui partid politic - nici in perioada sovietica, dar nici dupa cei 27 de Independenta compromisa.

Pe ce piloni se mentine actualul regim corupt, perfid si total antipopular, cine sunt cei care-l mentin si il sustin cu orice pret la putere? Acesta se mentine doar prin corupere, coruptie, delapidare, furt in proportii uriase, demagogie, lasitate, minciuna, dezinformare, manipulare, prin ura bolsevica fata de oponentii politici si cumpararea lichelelor si a lingailor, de care, din pacate, nu ducem lipsa. Caci altfel nu se putea ca un partid, care la ultimele alegeri parlamentare a obtinut doar 15.8 % din electorat, astazi sa detina intreaga putere in stat. Am ajuns sa fim o tara fara parlament, fara guvern, fara alte institutii importante, deoarece toate institutiile statului au devenit simple anexe ale deciziilor "Политбюро"-ului PDM-ist. La ce bun sa mai avem guvern, parlament si un presedinte de doi bani de ti-i rusine sa-l vezi acasa si in strainatate, daca pe toate le decide doar o singura persoana, un singur partid? Exact ca in perioada lui "Советский Союз" si a lui Voronin - nicio deosebire.

Sa stiti ca Plahotniuc, acest individ incredibil de perfid este genial in demagogia si mincuna lui. Cred ca multe tari din lume cum ar fi Somalia, Burundi si Ghana si-ar conducatori pe potriva liderului PDM. Numai cata inventivitate a demonstrat acest superman «od Pitusca», cand a facut o descoperire epocala – Republica Moldova nu are drumuri asfaltate! Nesimtitii de la guvern, de prin raioane si de la primarii n-aveau cum sa stie sau sa faca si ei aceasta descoperire istorica. Stiau doar de existenta drumurilor, dar nu si de necesitatea lor de a fi reparate. Va da-ti seama cata «generozitate» a manifestat acest individ cand a dispus ca banii pentru repararea drumurilor sa fie alocati integral din bugetul statului, adica din banii nostri. Daca nu era aceasta «decizie istorica», la sigur ca nu mai vedeam vreodata imaginea proverbiala a ministrului Economiei Gaburici cum masoara cu degetul grosimea (dar poate si lungimea !) asfaltului PDM-ist, construit din banii poporului. Cat de «generos » poate fi acest Plahotniuc, doar un partid ca PDM putea sa nasca un asemenea geniu! Cum sa nu ne aducem aminte in context de proverbiala zicala din perioada sovietica – "Если весна перешла в лето, спасибо родной партии и за это!".

Ati vazut si Dstra cum fruntasii PDM-isti din parlament si guvern muncesc cu noaptea in cap pana seara tarziu sa fericeasca poporul. Numai cat fac stradaniile lui Tutu de a «incalta» poporul cu cizme de guma sau cu asfaltarea drumurilor. Ca sa vedeti ca la Parlament exista Directia Generala de asfaltare a drumurilor si nu la Guvern, iar Tutu isi sacrifica, sarmanelul, sanatatea ca sa faca drumuri pentru popor. La aceeasi Directie de asfalatare a drumurilor de la Parlament lucreaza toti deputatii si ministrii din actuala guvernare, deoarece ii vedem prezenti la orice eveniment de acest fel. Iar Filip, cu taiatul panglicilor la casele sociale de la Nisporeni, ca si la deschiderea centurii auto de la Ungheni, construite din banii europeni (mai recent cu covoare sub picioare si cu placinte fierbinti) si-a facut deja un titlu de glorie pentru sine si pentru seful lui cu evenimente de acest gen. Cand participa la manifestatiile respective, alaturi de Ambasadorul Uniunii Europene, imediat uita cum a blamat cu nesimtire si neresunare institutiile europene, inclusiv Parlamentul european si delegatia UE la Chisinau. De fapt, e in maniera traditionala a sefului sau de partid si a amicului Dodon «od Sadova». A devenit atat de umil si umilit in prezenta lui Plahotniuc, atat de pitic, incat Armasu de la Finante pare a fi, cu adevarat, cel mai gigantic ministru din guvern. Iar doamna ministru de la educatie si cultura a dat si ea de gustul taierii panglicilor, mai ales pe la gradinitile de copii, integral renovate de catre Romania. De parca ar fi fost implicata in initierea, promovarea sau finantarea acestui proiect de anvergura, realizat cu atata generozitate si solidaritate frateasca de Romania. Mai lasati taiatul panclicilor ca nu e treaba voastra, preocupati-va, in primul rand, de salariile mizerabile si batjocoritoare din gradinite, scoli, spitale, institutiile de invatamant. Panglicarilor ce sunteti! Nu va mai etalati la toate evenimentele, la care nu aveti nicio atributie si nicio contributie, iar daca si le aveti, ca in cazul pampersilor de la fundatiile Edelweiss sau a ghiozdanelor primei doamne, acestea sunt doar spalatorii electorale de bani, care trebuie interzise prin lege. De aceea avem stat si guvern ca se se preocupe de necesitatile elementare ale cetatenilor si nu fundatiile lui Plahotniuc, Dodon si Sor!

In viitorul Parlament, pe care ni-l dorim cu adevarat proeuropean, orientat spre necesitatile reale ale cetatenilor nostri, nu mai dorim sa avem mostre cu care sa ne fie rusine in tara si peste hotare. N-am putea sa-l trece cu vederea pe expertul de talie internationala in «limba moldoveneasca» atat din punct de vedere stiintific, cat si politic. Sau un alt «academician» in ale cititului literar si artistic, ajuns in parlament direct de pe arena K1 si din codrii Orheiului. Mai este si un june politician, care, intre timp, a insusit arta demagogiei si a minciunei pana la repulsie, concomitent cu u business foarte prosper la curtea stapanului. Cand merge la Bucuresti sau Bruxelles il vezi cu papion si cu verigheta pe mana stanga, iar odata revenit la Chisinau - deja-i cu verigheta pe mana dreapta. Concluziile le trageti Dstra! Nu mai vrem un parlament plin de fosile sovietice, politruci si angajati ai serviciilor secrete de pe Liubeanka, care si astazi sunt extrem de activi si prezenti in politica noastra interna si externa, manifestandu-si fatis ura bolsevica fata de tot ce-i national si romanesc.

Nu mai vrem un parlament cu exponenti de vaza a asa numitei «natiuni civice moldovenesti». Ma voi referi doar la 3 figuri emblematice din aceasta categorie si anume la deputata Hrénova (cer scuze daca n-am plasat corect accentul!), la primarul de Orhei si la primarul de Balti, caruia, recent, Ambasadorul Japoniei i-a dat o lectie elementara de educatie si respect pentru tara si limba tarii in care locuieste de atatia ani. Iata care este scopul si produsul final al asa numitei «natiuni civice moldovenesti» si a promotorilor acesteia. Exponentii si promotorii ei stralucesc in toata splendoarea ideologiei sovietice, rusesti si antiromanesti, fiind parfumati cap-coada cu "Гвоздика", "Шипр", "Русский лес" sau "Тройной".

Viitorul parlament nu mai are nevoie de unionisti de serviciu din actualul guvern, adica de "дежурные унионисты", care au devenit simple sluji politice ale regimului Plahotniuc doar pentru a-si salva fundul, fiind implicati in furtul miliardului si in concesionarea aeroportului international Chisinau unei firme kgb-iste din Rusia. Poti sa-ti schimbi de 2-3 ori pe zi costumele, cravatele si coafura, sa porti papioane sau barba, oricum va trebui sa raspundeti in fata poporului si a legii pentru toate ilegalitatile comise, precum si pentru protejarea afacerilor ilegale ale penalului Sor.

Cu mare regret trebuie sa constatam ca avem o politica externa falimentara, de izolare a partenerilor nostri strategici europeni si euro-atlantici, exact ca in perioada lui Voronin. Actualmente aceasta guvernare se orienteaza spre Ghana, Somalia si Burundi din interese exclusiv personale si nicidecum nationale. Integrarea europeana a fost pentru ei doar o simpla lozinca ca sa se mentina cu orice pret la putere si sa mai mulga din banii europeni. Integrarea europeana nu mai este o prioriate pentru ei dupa ce au fost pusi la respect de catre Comisia Europeana si Parlamentul European pentru derapajele incontestabile de la standardele europene privind respectarea drepturilor omului si a alegerilor libere. Este incredibil cum un guvern, autointitulat proeuropean, poate sa acuze Misiunea diplomatica a UE de la Chisinau ca transmite intentionat informatii incomplete sau denaturate la Bruxelles vis-a-vis de situatia politica, sociala si economica din Republica Moldova. Asemenea acuzatii pot fi facute doar de tari cu regimuri autoritare. Este un caz iesit din comun in practica diplomatica internationala cand guvernul unei tari, pretins europene, blameaza o misiune diplomatica a UE pentru dezinformare intentionata. Situatii similare ar putea sa se produca doar in Coreea de Nord, Venezuela, Somalia, Burundi, Ghana sau Federatia Rusa.

Nu voi starui prea mult asupra bufonului politic Dodon, care este un veritabil politruk si balalaika zgomotoasa a Moscovei. Chiar nu merita! Nu mai este o noutate ca reprezentantul intereselor Kremlinului e un mare expert in organizarea «guleaiurilor» de tot felul. Amintiti-va doar de cel cu preotii aghezmuiti definitiv din becurile resedintei de la Condrita, care intonau cu atata mandrie imnul Rusiei si al Uniunii Sovietice sau mascarada de la culesul capsunilor si multe altele, inclusiv recenta escapada pe muntele Athos, cu contrabanda de multe tone de vin si alte bunataturi. Iata care este preocuparea majora a acestui asa numit presedinte, care are un obraz foarte gros, chiar de tureatca. Nu-l mai intereseaza absolut nimic din problemele reale ale cetatenilor, pe care le-a promis cu duiumul ca le va rezolva in campania prezidentiala. Asemenea derapaje morale, multiple actiuni anticonstitutionale, cu incontestabile elemente penale, puteau sa aiba loc doar cu consimtamantul expres a sefilor de la Guvern, Parlament si a boss-ului atotputernic de pe strada Armeneasca. Mai recent, alesul celor 27 de procente din electorat a descoperit ca-si trage obarsia de prin partile Donului, un fel de Dadon in versiune ruseasca. Nu ne mai surprinde si nu ne mai impresioneaza cu nimic acest indivud cu apucaturi profund antinationale. Maine-poimane va descoperi ca are radacini istorice prin partile Magadanului, Kamceatkai, Ciukotkai sau din zona in care a inaugurat batjocoritoarea statuie a Domnitorului Dimitrie Cantemir cu tarul rus. Sa nu ne mai mire faptul daca vom auzi de la el ca are radacini istorice si cu ciukcii. Si asta doar ca sa-si manifeste pentru a mia oara totala slugarnicie fata de "матушка Россия"!

As vrea doar in doua cuvinte sa ma refer la bocitoarele de serviciu si la marionetele mediatice ale regimului, secondate de canalele lor de televiziune, de ziarele, sutele de portaluri si miile de bloguri, care au devenit tot atat de nocive si veninoase ca propaganda si televiziunile rusesti, pe care tot ei le retransmit cu atata nesimtire (nicodata nu mi-am imaginat ca sunt atat de multi!). Tandemul politico-amoros Plahotniuc-Dodon a creat o adevarata sexagonala de televiziuni, care manipuleaza, dezinformeaza si mint cu nerusinare cetatenii nostri. Cu cat dispret si ura proletara sunt strangulati mediatic toti cei care gandesc altfel si nu le impartasesc opiniile si apucaturile, toti cei care protesteaza, procedand exact ca si propaganda ruseasca, care este cea mai odioasa si periculoasa din lume. Este regretabil ca unele slugi mediatice, care cu 6-7 ani in urma elogiau de o maniera profund repulsiva si-i faceau eroi nationali pe cei care, ulterior, au compromis total sincerele aspiratii ale cetatenilor nostri de integrare europeana, astazi presteaza aceleasi servicii doar ca pentru alti stapani. Pentru slugarnicia si mincunile lor abjecte sunt foarte generos rasplatici de stapanii holding-urilor. As dori neaparat sa aduc un respect aparte si sa exprim multa admiratie pentru putina noastra presa independenta, care, pe parcurs, a manifestat mult curaj pentru a-si desfasura de o maniera onorabila activitatea sa. Ei ne-au demonstart ca in Republica Moldova, chiar si cu riscul vietii personale si a conditiilor extrem de vitrege, se poate de facut jurnalism independent si echidistant.

Voi starui putin asupra unui subiect extrem de important pentru prezentul si viitorul Republicii Moldova. Integrarea noastra europeana va avea sorti de izbanda doar printr-o integrare multidimensionala si efectiva cu Romania, deoarece Romania inseamna Uniunea Europeana. Si lucrul acesta trebuie sa-l inteleaga si sa-l constientizeze pentru totdeauna atat fortele politice de la guvernare cat si cele din opozitia parlamentara si extraparlamentara. Integrarea europeana se va face cu Romania si prin Romania, evident ca impreuna si cu celelalte 27 tari membre. Cei care, intentionat sau din lipsa de experienta politica, ignora acest fapt indubitabil, nu au capacitatea de a vedea realitatile concrete si a privi cu incredere in viitor. Deaceea este foarte important ca toate fortele proeuropene, nationale, antioligarhice si cele unioniste (pro-romanesti), sa fie impreuna, in niciun caz razletite. As avea un mesaj sincer pentru unionistii adevarati: uniti-va ca sa ne unim cu totii! Dispersarea noastra inseamna sa-i oferim lui Plahotniuc, Dodon si Sor un viitor parlament antieuropean, antinational si, evident, unul antiromanesc, format doar din exponentii asa numitei «natiuni civice moldoveneasti». Aceasta responsabilitate majora ramane pe seama si pe constiinta liderilor politici susmentionati. Iar daca acestia nu sunt in stare, atunci au sa o faca altii. La sigur!

Iar catre sfarsit voi spune ca toata aceasta gasca a lui Plahotniuc si a coalitiei acestuia ar trebui urcata in avionul din miliardul furat si inca nesechestrat al primarului de Orhei si trimisa, cu un one way ticket, adica doar dus, tocmai in Ghana, Burundi sau Somalia, deoarece se aseamana de minune cu regimurile politice din tarile respective. As sugera ca avionul respectiv sa faca si o scurta escala in Kamceatka sau Ciukotka ca sa-l lase acolo, pentru totdeauna, pe Dadon (sunt sigur ca din miliardul furat se va gasi suficient kerosen!). Cum sa nu ne amintim de vorba inteleapta a mucalitului Ion Creanga, care spunea in cazuri similare ca daca ramaneti – sunteti ca un frate, daca plecati – sunteti ca doi frati, iar pentru cei prezenti in in Piata Marii Adunari Nationale - sunteti ca 3 frati!

Iar pe bufonul penal de la Orhei ar fi bine de trimis la o institutie specializata ca sa-si fluture cureaua in vazul tuturor locatarilor de pe strada Bernardazzi, nr.3. Acolo sa-si demonstreze «curajul » si «eroismul» pe care-l manifesta pe strazile Orheiului si Chisinaului, atunci cand in spate nu va mai fi Vladimir Gheorghievici Plahotniuc. Iar cei din respectabila insititutie a penitenciarului nr.13 vor sti ce au de facut cu Sor si cu cureaua lui - evident ca il vor pune vanzator la magazinul social de acolo, caci se descurca de minune la chestii de acestea.

Astea am avut a va spune, dragi cetateni, chiar daca interventia mea, pe alocuri, comporta elemente de pamflet, dar acesta este unul care reproduce suta la suta situatia reala si dramatica a Republicii Moldova. Pentru a schimba lucrurile in bine, pentru a stopa dictatura si orgoliile nestavilite ale unei singure persoane si a acolitilor sai, avem nevoie de un parlament responsabil, format dintr-o noua clasa politica, cu persoane oneste si necorupte, persoane cu multa verticalitate politica, un parlament fara lichele politice, fara pupcuristi si kgb-isti. Sa facem o majoritate parlamentara cu adevaratele forte politice proeuropene, nationale, unioniste si antioligarhice, astfel realizand idealurile noastre nationale si europene. Omagiind Anul Centenear al Marii Uniri, trebuie sa recunoastem ca optiunea noastra europeana este realizabila prin reintregirea firesca a neamului romanesc. Doar astfel vom schimba lucrurile in bine. Alta cale nu exista!

Va multumesc si Doamne Ajuta!”

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Luxemburg şi NATO, Iurie Reniţă,

Opinia ta contează. Comentează!