Din rău, în mai rău. Așa cred șoferii, potrivit cărora, autoritățile își bat joc de ei.

Unii cheamă la boicotarea benzinăriilor, pe 15 iunie. Inițiativa plasată pe Facebook a fost susținută de mulți internauți, care propun ca acțiunea să dureze două-trei zile. Pentru prima oară în doi ani, de când ANRE stabilește prețurile carburanților, pe site-ul agenției au fost făcute publice componentele formării prețului plafon. Expertul în politici energetice la IDIS „Viitorul” Victor Parlicov consideră incorectă actuala modalitate de calculare, care s-a aplicat pe baza prețurilor plafon stabilite încă pe 15 mai.

În replică, ANRE afirmă că a stabilit corect prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale în baza legii și a metodologiei în vigoare. Imediat după anunțarea noilor prețuri, Ministerul Economiei și Infrastructurii a cerut instanței să examineze anularea ordinului ANRE, prin care au fost stabilite noile prețuri pentru carburanți. Acestei cereri s-a alăturat și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței. De asemenea, se solicită suspendarea executării ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile. Ofițerul de presă al ANRE ne-a spus că administrația nu comentează demersul celor două instituții.

Acum două săptămâni, autoritatea a scumpit carburanții cu peste 60 de bani. Ulterior, după ce au fost anunțate manifestații de stradă, ANRE și-a anulat propria decizie și a revenit la prețurile plafon stabilite pe 15 mai, care de asemenea erau mai mari decât în perioadele precedente.