ANRE a scumpit carburanții din nou
Social 12 iunie 2018, 19:25 | 3113

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat astăzi majorarea prețurilor carburanților pentru următoarele două săptămâni. Experții atrag atenția asupra unor calcule incorecte, iar șoferii îndeamnă la boicotarea benzinăriilor. În aceste condiții, Ministerul Economiei și Infrastructurii a emis un comunicat prin care spune că solicită instanței de judecată să examineze anularea ordinului ANRE de stabilire a noilor prețuri plafon. Reprezentanții ANRE au refuzat să comenteze demersul respectiv.

Din rău, în mai rău. Așa cred șoferii, potrivit cărora, autoritățile își bat joc de ei.

Unii cheamă la boicotarea benzinăriilor, pe 15 iunie. Inițiativa plasată pe Facebook a fost susținută de mulți internauți, care propun ca acțiunea să dureze două-trei zile. Pentru prima oară în doi ani, de când ANRE stabilește prețurile carburanților, pe site-ul agenției au fost făcute publice componentele formării prețului plafon. Expertul în politici energetice la IDIS „Viitorul” Victor Parlicov consideră incorectă actuala modalitate de calculare, care s-a aplicat pe baza prețurilor plafon stabilite încă pe 15 mai.

În replică, ANRE afirmă că a stabilit corect prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale în baza legii și a metodologiei în vigoare. Imediat după anunțarea noilor prețuri, Ministerul Economiei și Infrastructurii a cerut instanței să examineze anularea ordinului ANRE, prin care au fost stabilite noile prețuri pentru carburanți. Acestei cereri s-a alăturat și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței. De asemenea, se solicită suspendarea executării ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile. Ofițerul de presă al ANRE ne-a spus că administrația nu comentează demersul celor două instituții.

Acum două săptămâni, autoritatea a scumpit carburanții cu peste 60 de bani. Ulterior, după ce au fost anunțate manifestații de stradă, ANRE și-a anulat propria decizie și a revenit la prețurile plafon stabilite pe 15 mai, care de asemenea erau mai mari decât în perioadele precedente.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie