Hotărâre de demitere susținută de CSM
Social 17 octombrie 2018, 13:57 | 1251

Judecătorul Gheorghe Balan, cunoscut pentru criticile sale la adresa sistemului, este la un pas de a fi demis din funcție. Consiliul Superior al Magistraturii a respins contestația acestuia cu privire la hotărârea Colegiului disciplinar, din aprilie curent, care invocă o plângere semnată de primarul și câțiva consilieri din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi. Pentru a-l susține pe Gheorghe Balan, la CSM au venit mai mulți oameni din satul cu pricina.

Contestația judecătorului Gheorghe Balan a fost examinată în ședință închisă, iar după deliberare, a fost respinsă.

Gheorghe Balan a declarat că această hotărâre este o abatere, pe care a anticipat-o cu mult timp în urmă.

Magistratul susține că în cazul său s-a procedat exact ca și în cel al fostei judecătoare a Curții de Apel Chișinău Domnica Manole.

Potrivit lui Gheorghe Balan, existau suficiente temeiuri ca unii judecători să se abțină de la examinarea contestației, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Cererea de recuzare a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii a fost respinsă ca neîntemeiată.

Pentru a-l susține pe Gheorghe Balan, la Consiliul Superior al Magistraturii au venit și mai mulți locuitori din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi.

Gheorghe Balan a declarat că, după ce îi va fi înmânată încheierea motivată a hotărârii, o va contesta la Curtea Supremă de Justiție, iar dacă nici acolo nu va fi pronunțată o decizie în favoarea sa, va merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Problema din satul Puhăceni constă în faptul că zeci de hectare de pășune au fost transformate în carieră de nisip. Sătenii s-au opus acestor acțiuni și i-au cerut socoteală primarului, având susținerea lui Gheorghe Balan. Anul trecut, magistratul a ţinut un discurs tăios în faţa celor 350 de participanți la Adunarea Generală a Judecătorilor, reproşându-le, printre altele, că au ajuns să slujească „un individ care aproape a atins demenţa”. Balan a comparat sistemul judecătoresc cu o „stână” plină de laşi şi incompetenţi. Judecătorul şi-a îndemnat colegii de breaslă să se oprească până nu e târziu şi i-a avertizat că „executanţii de astăzi pot fi executaţii de mâine”. Anterior, când a fost solicitat să comenteze afirmațiile lui Gheorghe Balan, președintele CSM, Victor Micu, a spus că este dreptul judecătorului să-și exprime opinia. Numele lui Gheorghe Balan apare într-o rezoluție a Parlamentului European, care își exprimă îngrijorarea privind drepturile judecătorilor independenți.

Opinia ta contează. Comentează!