CEC și SIS pregătesc turul doi
Politic 29 mai 2018, 14:47 | 5589

La Tipografia Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru scrutinul din trei iunie. Se pregătesc peste 630 de mii de acte, cu numele a doi candidați. Procesul este supravegheat de către reprezentanții Comisiei electorale centrale, secundați de către ofițerii Serviciului de informatii de securitate. Nu se știe cât de eficientă este prestația acestora din urmă, ținând cont de faptul că pentru scrutinul din 20 mai, sute de buletine de vot nu au ajuns la destinație. Situația s-ar putea repeta duminică, dar nimeni nu vede o problemă. Șeful tipografiei vorbește de o eroare umană.

Din totalul de peste 630 de mii de buletine, 220 de mii sunt în limba rusă. Un singur buletin costă 17 bani.

Scoase de sub tipar, buletinele sunt verificate suplimentar. Fiecare document are 14 semne de protecție.

Întreg procesul este supravegheat de către reprezentanții Comisiei electorale centrale.

În ziua de 20 mai, în 23 secții de votare au lipsit 1328 de buletine în limba rusă și 123 - în română. Atunci, președinții birourilor electorale au dat vina pe muncitorii de la Tipografia Centrală, însă șeful acesteia nu vede o problemă.

Directorul Tipografiei Centrale nu exclude că ”pierderea” buletinelor, cu ghilimelele de rigoare, s-ar putea repeta. Reprezentanții Comisiei electorale centrale afirmă că nu au examinat în detaliu această problemă, din lipsă de timp. Tipărirea buletinelor va dura două zile. Transportarea actelor la destinație se va face vineri. Turul doi de scrutin pentru șefia Primăriei Chișinău va avea loc duminică, 3 iunie. Cetățenii sunt îndemnați să aleagă unul din doi concurenți - proeuropeanul Andrei Năstase și socialistul Ion Ceban.

Opinia ta contează. Comentează!