„Eșecul în justiție, pe umerii guvernării”
Politic 12 iulie 2018, 19:35 | 1442

Doar guvernarea și sistemul judiciar sunt responsabili pentru eșecurile din justiție. Este opinia organizațiilor membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic. Structura a emis o declarație prin care și-au exprimat indignarea în urma acuzațiilor premierului Pavel Filip, care a plasat responsabilitatea și pe umerii experților europeni și ai reprezentanților societății civile. De aceeași părere este și expertul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, judecătorul român Cristi Danileț.

Pe pagina web a Guvernului a fost plasat un comunicat de presă în urma întrevederii dintre prim-ministrul Pavel Filip, șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko, și ambasadorii țărilor UE la Chișinău.

A urmat și reacția societății civile, care afirmă că Guvernul se eschivează de la responsabilitatea pentru starea de lucruri în justiție.

Organizațiile semnatare și-au exprimat indignarea și cu privire la afirmația Guvernului, potrivit căreia premierul a constatat că informațiile pe care le transmite Delegația UE la Chișinău oficialilor europeni sunt incomplete și a solicitat ca „această abordare să fie revăzută, iar notele transmise să fie obiective”. "Este un limbaj fără precedent la care a recurs un oficial de rang înalt al Republicii Moldova, aducând învinuiri tendențioase, dând chiar instrucțiuni diplomaților străini ce tip de informații să transmită aceștia instituțiilor Uniunii Europene. Astfel de practici îngrijorătoare de comunicare sunt inadmisibile", se mai spune în declarație. Membrii ONG-urilor au adus și exemple cu privire la starea justiției și au solicitat autorităților să respecte valorile Uniunii Europene. L-am contactat pentru o reacție pe Cristi Danileț, judecătorul român care este expert internațional din partea Consiliului Europei și a Comisiei Europene pentru Republica Moldova.

Este necesară o evaluare, mai spune expertul, care este și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România.

I-am contactat pentru reacții pe Stela Nistor, consilierul principal de stat al prim-ministrului Pavel Filip, și pe Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, însă aceștia nu ne-au răspuns la telefon.

Pavel Filip a făcut declarațiile respective în urma rezoluției votate acum o săptămână de Parlamentul European, care a condamnat anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău și a îndemnat Comisia Europeană să amâne orice plăți prevăzute de asistența macrofinanciară până la scrutinul legislativ. Totodată, europarlamentarii au solicitat suspendarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. Cei mai mulți deputați europeni au adus critici autorităților de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!