UE, profund îngrijorată
Externe 12 aprilie 2018, 15:42 | 2994

Uniunea Europeană este profund îngrijorată de modificările operate în justiția din România. ”Schimbările pot duce la încălcarea gravă a standardelor anticorupţie”, se arată într-un raport al Grupului statelor împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei, care a evaluat reforma judiciară din România.

Instituția comunitară și-a exprimat îngrijorarea față de potențialul impact al anumitor legi, adoptate de către autoritățile centrale de la București. Raportul vizează statutul judecătorilor şi procurorilor, legea privind organizarea sistemului judiciar, al Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi amendamentele propuse pentru legislaţia penală. Toate au fost adoptate recent în Legislativul României, datorită majorității parlamentare PSD-ALDE.

Experții Grupului statelor împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei au luat act și de controversatul proces de destituire a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, iniţiat în luna februarie. Grupul reiterează apelul la garanţii suplimentare legate de numirea şi revocarea procurorilor şefi de către puterea executivă.

În final, experții comunitari au îndemnat România să prezinte în luna iunie o actualizare a situaţiei reformelor propuse şi să se abţină de la adoptarea altor amendamente la legislaţia penală, care ar submina lupta anticorupţie. O reacţie oficială la raportul Grupului statelor împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei, din partea celor care au declanşat întregul proces de modificare a Legilor Justiţiei din România, nu este, deocamdată.

Opinia ta contează. Comentează!