Astăzi se aşteaptă ca un tribunal din Ankara să pronunţe verdictele pentru aproape 500 de inculpaţi
Externe 7 aprilie 2021, 15:46 | 857

Un proces de proporţii, unul dintre multele având legătură cu puciul eşuat din 2016 în Turcia, se apropie de final. Astăzi se aşteaptă ca un tribunal din Ankara să pronunţe verdictele pentru aproape 500 de inculpaţi. Aceștia sunt acuzaţi de ocuparea sediului central al radioteleviziunii publice TRT din Ankara în noaptea loviturii de stat, 15 iulie 2016.

Printre acuzaţi se numără foşti militari de rang înalt din regimentul de gardă prezidenţial, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu, citată de DPA. Procuratura cere închisoare pe viaţă pentru 90 de inculpaţi şi pedepse lungi cu închisoarea pentru mulţi alţii. Procurorul a cerut separat achitarea a 264 de suspecţi şi continuarea procesului împotriva a 11 fugari, a relatat Anadolu.

Alte acuzaţii includ încercarea de a răsturna Constituţia şi apartenenţa la o organizaţie teroristă.

Un total de 104 persoane sunt deja în spatele gratiilor, în timp ce 11 sunt judecate în contumacie. Ankara îl acuză pe clericul musulman stabilit în Statele Unite, Fethullah Gulen, de orchestrarea puciului eşuat, desemnându-i mişcarea drept grup terorist. Gulen neagă acuzaţiile.

Autorităţile turce au arestat zeci de mii de persoane şi concediat peste 100.000 din serviciul public de la lovitura de stat eşuată, dintre care 21.000 numai din forţele armate. Din totalul de 289 de procese privind încercarea de lovitură de stat, 14 sunt încă în curs de desfăşurare. Procesul a început în octombrie 2017 şi au avut loc 243 de audieri, potrivit Anadolu, citată de DPA.

Opinia ta contează. Comentează!