În apărarea profesorilor expulzaţi
Politic 19 octombrie 2018, 14:40 | 923

Cazul profesorilor turci expulzați din Republica Moldova rămâne pe ordinea de zi a mai multor organizații neguvernamentale specializate în drepturile omului. În contextul vizitei la Chișinău a președintelui Turciei, Recep Erdogan, reprezentanții ONG-urilor au declarat într-o conferinţă de presă că expulzarea a fost dictată mai degrabă de un interes politic. La eveniment au fost prezente rude ale celor șapte persoane deportate, dar și liceeni cu pancarte în mâini în susținerea cetățenilor turci.

Conferința de presă a fost organizată de Amnesty International Moldova, în comun cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”, Centrul de Resurse Juridice, dar și Centrul de Drept al Avocaților. Reprezentanții organizațiilor au semnat un apel în care cer tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de extrădarea cetățenilor turci.

Și alți participanți ai conferinței afirmă că autoritățile de la Chișinău au comis un abuz.

Cu lacrimi în ochi a vorbit despre acest caz și soția unui profesor expulzat, care timp de 25 de ani a locuit în Republica Moldova.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, instituția abilitată în cercetarea cazului privind legalitatea extrădării cetățenilor turci, a declarat că nu a recepționat nicio solicitare oficială și că urmează să precizeze dacă Procuratura se va autosesiza. Amintim că pe 6 septembrie, șapte cetățeni turci au fost arestați și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind suspectați de legături cu o grupare islamistă. Ei erau angajați ai rețelei de licee „Orizont” din Republica Moldova. Autoritățile de la Ankara îi consideră simpatizanți ai opozantului Fetullah Gullen, auto-exilat în Statele Unite ale Americii. Cei șapte profesori se află acum în câteva penitenciare din Turcia. 

Opinia ta contează. Comentează!