Am încercat să discutăm cu Vladimir Baldovici, pentru a-l întreba cui datorează numirea în noua funcție, dar proaspătul director al APP a evitat convorbirea. Potrivit presei de investigații, Baldovici s-a aflat în repetate rânduri în conflicte de interes, iar companiile pe care le administra deschis sau din umbră ar fi fost avantajate la mai multe licitații publice, sau obțineau contracte bănoase în condiții de netransparență.

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, compania Consfirmgrup, care până în 2009 i-a aparținut lui Vladimir Baldovici a obținut contracte pentru reparația clădirilor Parlamentului și Președinției, devastate în timpul protestelor din 7 aprilie. Pentru lucrări s-ar fi cheltuit mulți bani, inclusiv pentru procurarea și instalarea unui sistem de vot electronic în Parlament, care nu funcționa.

Responsabilii din Legislativ au refuzat să ofere detalii despre contractele încheiate cu Consfirmgrup. O altă firmă de construcții, fondată de Baldovici în 1994, Stayer SRL, a fost subcontractată, începând cu 2005, pentru reconstrucția și darea la cheie a mai multor proiecte ale guvernării comuniste, cum ar fi renovarea Mănăstirii Căpriana, reconstrucția Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Donici, lucrări de reparație a Palatului Național, făcându-i pe plac, astfel, președintelui Voronin, care a cerut ca Palatul să strălucească până la sărbătoarea „Mărțișor 2006”.

Firma lui Baldovici a construit și clădirea băncii Fincombank din Cahul, al cărei președinte a fost Oleg Voronin. În 2007, președintele Voronin îi oferă lui Baldovici „Ordinul de Onoare”. O altă anchetă arată că și sediul Partidului Comuniștilor a fost construit de firma Stayer.

Pe 25 iulie 2007, Baldovici este numit director general al Agenției Construcții și Dezvoltarea Teritoriului, iar pe 31 martie 2008 devine, prin decret prezidențial, ministru al Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în guvernul Greceanîi.