Patru ani de la acordul de liber schimb
Politic 8 noiembrie 2018, 19:35 | 1241

La Chișinău a fost marcată împlinirea a patru ani de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Tot astăzi, a fost lansată campania națională de informare privind oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb pentru companiile şi produsele moldovenești. La evenimentele organizate de Delegaţia Uniunii Europene au venit reprezentanți ai cercurilor de afaceri, ai societății civile, ai guvernului și diplomaţi străini.

Potrivit unei analize a Centrului analitic independent Expert Grup, după 4 ani, Uniunea Europeană a devenit cel mai important și mai de încredere partener comercial pentru producătorii moldoveni. Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin acum din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere netă de aproximativ 367 de milioane de euro. Această creștere a dus la crearea a cel puțin 15 mii de noi locuri de muncă în Republica Moldova.

Chiar şi aşa este loc de mai bine, notează ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko.

Deşi, potrivit programului oficial, la evenimentul organizat de Delegaţia Uniunii Europene urma să participe şi premierul Pavel Filip, acesta nu i-a onorat cu prezenţa pe diplomaţi. Filip a prezidat astăzi şedinţa Guvenului, care are loc de obicei miercuri. La eveniment a fost delegată Iulia Costin, secretarul general de stat al Ministerului Economiei.

La eveniment au participat şi reprezentanți ai întreprinderilor moldovenești care și-au împărtășit experiența în accesarea fondurilor europene pentru a folosi pe deplin oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb. Printre proiectele care au permis crearea şi dezvoltarea afacerilor s-au numărat Linia de creditare „Livada Moldovei”, Proiectul UE „Infrastructura calității”, sau Linia de creditare oferită de EU4Business și BERD.

Opinia ta contează. Comentează!