Lucrări de demolare sistate
Social 11 iunie 2018, 19:29 | 4716

Demolarea cinematografului „Gaudeamus” din Chișinău a fost sistată, după trei zile de proteste. Lucrările au fost oprite la cererea primarului ales Andrei Năstase, iar viceprimarul Nistor Grozavu a semnat astăzi o dispoziție corespunzătoare. Documentul este valabil până la aplanarea litigiului cu cetățenii, care s-au opus demolării.

Reprezentantul companiei de construcții aștepta un asemenea document.

În același timp, reprezentantul companiei a spus că întreprinderea intenționează să-l acționeze în judecată pe Andrei Năstase, întrucât a intrat fără permisiune pe un teren privat. Năstase afirmă că acțiunile sale sunt justificate.

După trei zile de absență, la Gaudeamus și-au făcut apariția și socialiștii. În timp ce Andrei Năstase discuta cu reprezentanții companiei, consilierul socialist Alexandr Odințov a încercat să intre cu forța. Potrivit socialiștilor, clădirea nu a fost demolată datorită insistenței lor, iar problema nu constă dărâmarea propriu-zisă, ci în monumentul din preajmă, care slăvește puterea sovietică.

Sâmbătă, când muncitorii au instalat un gard în jurul cinematografului, iar spre seară au început să demoleze clădirea, la fața locului s-au adunat locuitorii din preajmă, dar și alți locuitori ai orașului, printre care și primarul ales, Andrei Năstase. Toată lumea s-a opus demolării.

Andrei Năstase s-a interesat de legalitatea lucrărilor.

Duminică, Andrei Năstase s-a întâlnit cu Nistor Grozavu la primărie, unde i-a solicitat să emită o dispoziție, prin care să stopeze lucrările. Ulterior, mai multă lume s-a adunat la ruinele cinematografului. Demolarea clădirii are o singură explicație, afirmă unii manifestanți.

Autorizația de desființare a clădirii, devenită proprietate privată, a fost semnată în luna august 2016. Cinematograful "Gaudeamus" a fost construit în anii 50 ai secolului trecut. Anterior, Primăria municipiului Chişinău anunțase că în locul cinematografului Gaudeamus ar putea fi construit un bloc de aproximativ 15 etaje.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie