Chișinăul, susținut la Strasbourg
Politic 25 iunie 2019, 20:02 | 1870

Delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a primit asigurări că instituțiile europene vor sprijini în continuare noul guvern de la Chișinău. ”Am convenit că proiectele privind combaterea corupției vor continua”, a precizat șeful delegației, Andrei Năstase. ”Niciodată nu a existat atâta deschidere”, au remarcat deputații, după ce s-au întâlnit cu secretarul general al APCE, Thorbjørn Jagland.

La Strasbourg, membrii delegației de la Chișinău au vorbit despre evoluția evenimentelor din Republica Moldova.

La invitația lui Andrei Năstase, o delegație a APCE urmează să vină în curând la Chișinău. Andrian Candu, delegat din partea Partidului Democrat să participe la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, nu este prezent la Strasbourg.

Participanții la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au votat un amendament ce face posibilă revenirea Federației Ruse în această instanţă, după cinci ani de criză, când în 2014 a fost lipsită de acest drept ca reacție la anexarea peninsulei Crimeea. După câteva ore de dezbateri aprinse, urmate de aproape 5 ore de votare a amendamentelor, 118 parlamentari au votat textul, 62 împotrivă, iar 10 s-au abținut. Printre țările care au susținut inițiativa se număra Franța, Italia, Germania, Norvegia, Turcia, la polul opus - Ucraina, Polonia și Georgia. Inițiativa a fost susținută și de către doi membri ai delegației din Republica Moldova.

De când Federației Ruse i-a fost suspendat dreptul de vot în plenul APCE, membrii delegației ruse boicotează lucrările forului european, iar din 2017 a încetat să plătească și cotizațiile, amenințând că va părăsi Consiliul Europei, ceea ce ar fi reprezentat o premieră şi i-ar fi privat pe cetăţenii ruşi de posibilitatea de a face recurs pe lângă Curtea Europeană a Drepturilor Omului, organul juridic al Consiliului Europei. 

Opinia ta contează. Comentează!