Reacție dură din partea diasporei
Politic 4 decembrie 2018, 20:47 | 1479

Un grup de cetățeni moldoveni stabiliți în Italia cere Comisiei Electorale Centrale a Republici Moldova să efectueze un control a legalității acțiunilor Partidului Șor, care organizează concerte electorale în mai multe orașe din peninsulă. În același timp, autorităților centrale de la Roma li se solicită să verifice legalitatea surselor de finanțare, de către Ilan Șor, a unui centru de susținere a concetățenilor din orașul Bologna. Reprezentanți Partidului Șor evită orice comentariu.

Într-o conferință de presă susținută la Bologna, moldovenii stabiliți acolo au subliniat că sunt indignați de acuzațiile Partidului Șor, lansate după protestul lor față de concertul electoral din Torino, plătit de controversatul primar de Orhei. Aceștia au emis o declarație, în care denunță manipulările lansate de către vicepreședintele formațiuni, Marina Tauber, dar și de către reprezentanții Centrului de reprezentare și susținere a concetățenilor din Bologna, finanțat de Partidul Șor. Într-o declarație făcută publică, Diaspora și-a manifestat indignarea și față de tentativele de corupere a alegătorilor moldoveni de peste hotare de către Partidul Șor.

Totodată, moldovenii stabiliți în Italia că finanțarea de către Partidul Șor a Centrului de reprezentare și susținere a concetățenilor din Bologna, ar fi una ilegală.

Potrivit semnatarilor, justiția capturată din Republica Moldova îl protejează pe Ilan Șor, deși acesta a fost indicat drept principalul suspect și beneficiar al „furtului miliardului”.

Semnatarii acestei rezoluții au solicitat eurodeputatului italian Fulvio Martusciello să nu prezinte formațiunea lui Ilan Șor drept un partid pro-european. Anterior, Martusciello a publicat pe rețelele de socializare un mesaj adresat șefului diplomației europene, Federica Mogherini, prin care a descris protestul moldovenilor din Torino ca fiind unul violent și antidemocratic, iar Partidul Șor a fos catalogat drept unul pro-european. În context, semnatarii declarației solicită Uniunii Europene să instituie o misiune internațională de investigare a fraudei bancare din Republica Moldova. Totodată, Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău i se cere să efectueze un control al legalității acțiunilor Partidului Șor. Purtătorul de cuvânt al formațiunii respective, Alina Șargu, a refuzat să comenteze, cerând să-i trimitem toate întrebările în format oficial.

Opinia ta contează. Comentează!