Bucăți de asfalt scoase cu mâinile
Social 15 iunie 2018, 19:54 | 2736

Faptul că drumurile din Republica Moldova sunt rele este unul proverbial. Suntem aproape la coada unul clasament mondial. Dar experții nu au fost probabil la Biești, unde e adevărata dramă. Pe o șosea proaspăt reparată, asfaltul poate fi scos ușor... cu mâinile goale. De reabilitarea șoselelor se ocupă Partidul Democrat, care a inițiat programul "Drumuri bune pentru Moldova".

Primăria comunei Biești care are pagină pe o rețea de socializare s-a lăudat la începutul lunii iunie cu fotografii însoțite de o descriere precum că Administrația de Stat a Drumurilor execută lucrări calitative de reparație a învelișului de asfalt. O locuitoare s-a arătat însă nemulțumită de postare și a cerut socoteală primarului comunei: "Domnul primar, ați verificat drumul, ați văzut calitatea?", a scris ea. În replică, administratorul paginii Primăria Biești i-a recomandat femeii să citească încă odată postarea pentru a înțelege cine a efectuat lucrările și din ce surse. Și alte persoane au împărtășit nemulțumirea locuitoarei, care se întrebau pentru ce se investesc bani, dacă nu se vede calitatea lucrului făcut. Alții însă erau mulțumiți. Solicitat de Jurnal TV, primarul comunei Biești, Ion Vlas, ne-a spus că filmulețul publicitar a fost făcut pe ultimul din cele trei sectoare de stradă, reparate. La finalul lucrărilor, drumarii au avut surplus de material și au decis să asfalteze o porțiune mai mare de drum, în lățime. Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor nu au răspuns la telefon pentru a comenta situația. Precizăm că lucrările de asfaltare a drumurilor au loc în cadrul programului "Drumuri bune pentru Moldova", lansat de Partidul Democrat, din banii publici.

Programul nu conține, însă, o argumentare și acoperire financiară clară. O parte din finanțarea acestui program a fost planificată să vină din sursele Fondului Rutier, circa 51% - din volumul total al Fondului. Pentru restul sumei destinate programului nu au fost indicate sursele de finanțare și investițiile se vor face "pe măsura acumulării resurselor financiare necesare". Astfel, bugetul programului nu a fost acoperit cu cel puțin 366 de milioane de lei.

Potrivit Indexului Competitivităţii Globale, Republica Moldova este pe locul 128 din 137 de ţări la capitolul calitatea drumurilor. Șoselele de aici sunt mai proste decât în Ciad, Nigeria sau Lesotho.

Opinia ta contează. Comentează!