Creşterea salariilor, incertă
Politic 31 octombrie 2018, 20:30 | 1924

Reforma sistemului de salarizare al Republici Moldova, iniţiată cu sprijinul partenerilor externi, este folosită acum de către actuala guvernare în scopuri electorale și ar putea genera dezamăgiri ulterior. Mai mult. Creşterile considerabile de salarii ar putea crea mari distorsiuni macro-financiare şi bugetare pe termen scurt şi mediu. Sunt câteva dintre concluziile unei analize realizate de experții de la Transparency International Moldova.

Experții atrag atenția că există o mare discrepanţă între angajamentele asumate de autorităţi în dialogul cu FMI şi declaraţiile exponenţilor Partidului Democrat despre creşteri salariale, de 20, 50 sau chiar 90 la sută. Pornind de la datele din documentele semnate de autorităţi, precum şi de la indicatorii bugetari pentru 2018 şi angajamentele pentru 2019, experții fac următoarele constatări:

Fondul de salarizare în sectorul public pentru 2019 va fi de 14 miliarde 947 de milioane de lei, adică în creştere cu 917 milioane de lei (sau +6,5%) comparativ cu 2018. Din această creştere, de 917 milioane de lei, pentru prima etapă a reformei vor fi alocate 246 de milioane de lei, sau cu 1,8% mai mult faţă de fondul din 2018. Cealaltă parte reprezintă suma legată de majorările salariale deja operate în 2018, plus suplimentarea numărului instituţiilor bugetare cu încă 7 agenţii publice.

În context, remarcă experții de la Transparency International Moldova, mijloacele bugetare pentru salarizarea în sectorul public în 2019 sunt limitate, iar creşterea economică este insuficientă pentru acoperirea majorărilor anunțate cu fast de Partidul Democrat. În plus, declararea unor creşteri salariale considerabile poate influenţa aşteptările inflaţioniste. Altfel spus, preţurile la mărfuri şi servicii ar putea creşte înainte de primele majorări salariale. La fel, s-ar putea amplifica şi anumite tendinţe pe piaţa valutară internă, de slăbire a monedei naţionale şi, respectiv, a puterii de cumpărare a populaţiei, avertizează experții. Totodată, Transparency International Moldova atrage atenția că trebuie luată în considerare şi incertitudinea privind existenţa surselor de finanţare externe pentru majorările de salarii.

Opinia ta contează. Comentează!