O nouă carte despre deportarea găgăuzilor
Cultură 26 martie 2019, 20:38 | 1965

Cercetătorul științific Constantin Curdoglo a lansat la Chișinău noul său volum, “Represaliile și deportările în Găgăuzia”. Lucrarea este un rod al dorinței autorului de a afla mai multe despre soarta bunicului său, fost primar în perioada interbelică, deportat împreună cu familia. Subiectul l-a făcut să meargă prin satele populate de găgăuzi, iar apoi - și prin Siberia. Lansarea volumului a avut loc la Facultatea de Istorie a Universității de Stat.

Constantin Curdoglo a cutreierat zeci de sate, pentru a culege cele mai cutremurătoare destăinuiri ale victimele deportărilor staliniste.

Istoricii prezenți la evenimentul de lansare au subliniat că lucrarea semnată de Constantin Curdoglo conține informații unice, redate de către cei deportați.

Potrivit estimărilor cercetătorului, circa 7 mii 500 de găgăuzi au fost deportați în Siberia sau Kazahstan, în perioada regimului comunist. Mulți dintre ei au fost exterminați în lagărele de muncă și corecție. Numărul basarabenilor supuși represiunilor politice de regimul sovietic nu este cunoscut cu exactitate, însă potrivit istoricilor, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 37 de mii de oameni au fost deportați în Siberia sau Kazahstan.

Opinia ta contează. Comentează!