Continuă lupta pentru biserică

Scandalul din parohia "Adormirea Maicii Domnului" din comuna Dereneu, raionul Călărași, a împărțit lumea în două tabere, greu de împăcat. Pentru a stăpâni lăcașul, se luptă două episcopii - Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei.

Chiar dacă biserica a trecut în sânul Mitropoliei Basarabiei încă anul trecut, mai mulți săteni nu acceptă schimbarea și vor ca slujbele să fie făcute pe vechi. Primarul Elena Oaserele și preotul Florin Marin spun că au primit amenințări cu moartea.

Sătenii care se împotrivesc aducerii bisericii în subordinea Mitropoliei Basarabiei spun că soarta lăcașului a fost decisă fără consimțământul oamenilor.

Sătenii spun că nu mai vor ca Florin Marin să fie parohul bisericii lor.

Am încercat să aflăm ce cred alți locuitori despre conflict. Unii spun că își vor parohul înapoi, iar alții că vor merge la biserică indiferent cine va fi preot.

Primarul satului spune că acest conflict putea fi evitat.

Acest conflict poate fi consumat pe cale juridică, spun reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.

Cei de la Mitropolia Moldovei nu au niciun dubiu în privința parohiei din satul Dereneu.

Poliția din Călărași spune că în cazul bisericii din Dereneu nu au fost stabilite elemente ale infracțiunii și nu a fost inițiat vreun dosar. Potrivit parohului bisericii, Florin Marin, comunitatea din Dereneu, care anterior aparținea de Mitropolia Moldovei, a luat decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei în august trecut, după consultări cu enoriașii și în condițiile legii. În Republica Moldova, 150 de biserici sunt subordonate Mitropoliei Basarabiei.

Opinia ta contează. Comentează!