Erdogan, reales președinte al Turciei
Externe 25 iunie 2018, 16:33 | 1415

Recep Tayyip Erdogan va fi la șefia Turciei încă cinci ani. Mai mult, el va avea puteri sporite. Se întâmplă în urma alegerilor generale anticipate, care s-au desfășurat ieri în această țară. După numărarea a 98 la sută din buletine, Erdogan a obținut peste 50 la sută din voturi. Opoziția spune însă că rezultatul a fost manipulat.

În mod normal, alegerile prezidenţiale din Turcia ar fi trebuit să aibă loc în 2019, însă după ce Constituţia a fost modificată, Erdogan a decis să organizeze un scrutin general anticipat. Victoria sa în aceste alegeri și obţinerea majorităţii în parlament îi deschid calea unui nou mandat de cinci ani, în care va avea puteri sporite, pentru că devine atât șef al statului, cât și al guvernului.

Principalul său rival, un social-democrat, a obținut aproximativ 30 la sută din sufragii. Opozantul a acuzat că rezultatul scrutinului a fost manipulat, semnalând că nu au fost numărate toate buletinele de vot. În cele din urmă, el şi-a recunoscut însă înfrângerea în fața lui Erdogan. În vârstă de 64 de ani, Recep Tayyip Erdogan se află la putere de 15 ani, după ce inițial a fost premier, apoi a devenit preşedinte.

Opinia ta contează. Comentează!