Sediul central al PD se extinde
Politic 13 iulie 2018, 19:41 | 2852

Terenul pe care se înalță sediul central al PD se extinde. Peste un milion de lei va plăti municipalității compania care deține clădirea din strada Armenească a capitalei, pentru a lua aproximativ trei ari. Totul se va face din contul unui teren de joacă public, dar amenajat de fundația șefului PD, se arată într-o investigație RISE Moldova. Pe de altă parte, reprezentanții PD susțin că ar fi vorba despre o informație îndreptată împotriva formațiunii, pentru manipularea opiniei publice.

Planul de extindere este prevăzut de o decizie aprobată de Consiliul Municipal Chișinău, în ședința extraordinară din 18 iunie, dată când Judecătoria Chișinău și-a amânat pentru a doua oară ședința în care urma să se discute despre validarea alegerilor locale noi și a mandatul primarului ales al capitalei, Andrei Năstase. Hotărârea CMC prevede că între Primăria Chișinău și firma posesoare a sediului PD va fi încheiat un contract de vânzare-cumpărare a terenului respectiv.

RISE Moldova scrie că acea suprafață de aproximativ trei ari reprezintă un pasaj care asigură accesul mașinilor în spatele clădirii de lux, atât din strada Armenească, cât și din strada Bulgară. Acesta este înconjurat de un gard înalt de câțiva metri și a fost amenajat anul trecut, când actualul sediu PD a fost renovat. Terenul este proprietate publică și aparține Consiliului Municipal Chișinău, dar și Direcției generale educație, tineret și sport. Potrivit RISE Moldova administratorul companiei care deține clădirea în care se află sediul PD, Serghei Orlov, nu a vrut să comenteze subiectul. "Există documente oficiale și publice din care vă puteți informa", li s-a răspuns jurnaliștilor. În decizia CMC se mai arată că Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare are la dispoziție trei luni din data autentificării notariale a contractului de vânzare-cumpărare a terenului, pentru a trece noul proprietar în registrul cadastral. Transferul de proprietate încă nu a fost înregistrat. Arhitectul-șef al capitalei, Sergiu Borozan a declarat pentru RISE Moldova că nu vede planul și nu le poate răspunde la întrebări. Totodată, le-a sugerat să facă un demers oficial pentru a primi răspuns. "Trebuie de ridicat arhiva, trebuie de văzut. Eu am sute de documente, nu țin minte fiecare în parte", a mai declarat pentru RISE Moldova arhitectul-șef al municipiului. Un răspuns asemănător am primit și noi. Borozan ne-a spus că nu ține minte, se va documenta, dar nu știe cu siguranță când va putea veni cu un răspuns în acest sens. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, susține că informația este manipulatorie.

Imobilul cu patru niveluri de pe strada Armenească a fost cumpărat de la Partidul Comuniștilor. Aceasta se află la câțiva pași de locuința șefului PD, Vladimir Plahotniuc. Clădirea impunătoare este supravegheată de zeci de camere de luat vederi, iar accesul mașinilor în zonă este restricționat de piloni mobili. Într-o investigaţie realizată de RISE Moldova se arăta că PCRM a vândut clădirea unei persoane din Belize, reprezentată în Republica Moldova de un personaj-cheie din anturajul lui Plahotniuc. În afacere a fost implicată şi o persoană judecată pentru deţinere de droguri, care a fost însă amnistiată cu o lună înainte de tranzacţia imobiliară. Într-un comunicat de presă, reprezentanţii formaţiunii declarau atunci că clădirea nu a fost sediul lor şi că PCRM a fost doar unul dintre acţionarii minoritari în procesul de construcţie.

Opinia ta contează. Comentează!