Gala Premiului Național 2019
Cultură 26 august 2019, 19:58 | 2222

Zece compatrioți care s-au remarcat în domeniul științei, tehnologiei, culturii și artei au fost răsplătiți pentru efortul lor în cadrul Galei Premiului Național 2019, care a avut loc, tradițional, în ajunul Zilei Independenței. Trofeele au fost înmânate de către prim-ministrul Maia Sandu, care le-a mulțumit laureaților pentru contribuția lor în fiecare domeniu în parte și pentru că sunt repere morale pentru întreaga societate.

Printre laureații Premiului Național din acest an se numără scriitoarea și jurnalista Tatiana Țâbuleac. Ea a fost premiată pentru valoarea estetică deosebită a operei literare și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan european.

Pictorul și graficianul de carte Lică Sainciuc a fost premiat pentru originalitate și contribuția de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații. Iar artistul plastic Iuri Canașin a fost recompensat pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea sculpturii în Republica Moldova.

Pentru performanța interpretativă a fost premiată violonista Alexandra Conunova-Dumortier, ea fiind și cel mai tânăr laureat din acest an. Pentru că se află într-un turneu, ea nu a putut fi prezentă la Gala Premiului Național. Din acest motiv, trofeul a fost înmânat mamei sale.

Prozatorul și dramaturgul Val Butnaru a primit Premiul Național pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova.

Printre cei zece laureați ai Premiului Național 2019 este și Gheorghe Urschi. El a fost premiat pentru prestaţia excepţională de-a lungul celor peste 40 de ani de activitate. Fiica umoristului, Liliana, care l-a însoțit la ceremonie, a menționat că, deși boala l-a privat de capacitatea de a vorbi, maestrul știe că este iubit de publicul său.

Premiul Național a fost oferit și unui grup de patru biologi, pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale.

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, este acordat anual cetățenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile în diverse domenii de activitate. 

Opinia ta contează. Comentează!