Avalanşă de falsuri şi propagandă
Politic 14 mai 2018, 20:05 | 3066

Falsurile mediatice şi manipulările grosolane au luat turaţii maxime pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru Primăria Chişinău. De data aceasta, o poză făcută în „Orăşelul european” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a ajuns prilej de lansare a unei dezinformări precum că liderul Platformei Demnitate și Adevăr și candidatul pentru funcția de primar al capitalei Andrei Năstase ar fi bătut palma cu vicepreşedintele PD Andrian Candu pentru crearea unei coaliţii după alegerile parlamentare din toamnă. Nimic mai neadevărat!, atenţionează portalul "STOP FALS", care a dezghiocat întreaga poveste a minciunii.

Sâmbătă, portalul Actual.md, care publică preponderent articole favorabile actualei guvernări, a inserat știrea cu titlul speculativ "Se coace o nouă coaliție proeuropeană? Întâlnirea momentului în politica moldovenească!", în care se spune că șeful Parlamentului, Andrian Candu, și președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, [cităm] "au fost surprinși astăzi la o discuție", unde "și-au dat mâna și au vorbit în prezența șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko".

Știrea a fost preluată de alte site-uri, cum ar fi Timpul.md sau Hotnews.md, iar site-ul ziarului Komsomolskaia Pravda a scris că: "Năstase și Candu s-au și înțeles să creeze o nouă coaliție proeuropeană după alegerile din toamnă". În realitate, cei doi nu au avut o discuție propriu-zisă în „Orășelul european”, ci doar s-au salutat și au schimbat câteva cuvinte. Acest episod a fost însă mediatizat și într-un reportaj la Publika TV.

Din înregistrarea video se vede că Andrei Năstase l-a salutat pe ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, pe care l-a felicitat, iar apoi Andrian Candu i-a întins mâna liderului Platformei DA, iar cel din urmă nu i-a refuzat salutul.

Contactat de portalul StopFals.md, Andrei Năstase a spus că informația mediatizată privind coaliţia postelectorală este o minciună, distribuită intenționat de media controlată politic.

Opinia ta contează. Comentează!